Vlada će pomoći drvoprerađivačima radi zapošljavanja lokalnog stanovništva

0

HAN PIJESAK – Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada Srpske pomoći drvoprerađivačima na Han Pijesku s ciljem zadržavanja i povećanja broja zaposlenih u ovoj opštini, a prvenstveno lokalnog stanovništva.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Han Pijesak Vladom Ostojićem, Višković je rekao da će Vlada Srpske odobriti drvoprerađivačima dodatne količine drvnih sortimenata, dodajući da je već zadužio direktora Šumskog gazdinstva /ŠG/ “Visočnik” sa Han Pijeska Janka Golijana i vršioca dužnosti direktora “Šuma Republike Srpske” Zorana Stojčića da razmotre tu mogućnost.

“Oni smatraju da imaju značajan etat koji njihovo ŠG `Visočnik` siječe, a koji iznosi oko 120.000 metara kubnih drveta na godišnjem nivou”, rekao je Višković novinarima.

On kaže da po raspodjeli, prema kriterijumu koji je sačinilo nadležno ministarstvo, drvoprerađivačima na Han Pijesku pripada oko 30.000 metara kubnih.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo opštine Han Pijesak smatra da bi drvoprerađivači sa ovog područja trebalo da dobiju bar 40.000 do 45.000 metara kubnih drveta, što će biti razmatrano.

“Problem za Han Pijesak predstavlja to što budžet ove lokalne zajednice dobrim dijelom zavisi od koncesije koja se izdvaja za drvne sortimente, odnosno iz tog dijela. Nadležni u opštini su svake godine dostavljali Vladi Srpske, odnosno resornom ministarstvu plan utroška tih sredstava”, rekao je Višković.

On je naveo da je član zakona koji se odnosi na utrošak sredstava od ove koncesije striktan, jer kaže da se sredstva mogu trošiti samo za određene potrebe.

Višković je pojasnio da će opština Han Pijesak moći ta sredstva koristiti i za neke druge potrebe, a ne samo kako je propisano određenim članom zakona, a da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu izmijeniti taj član.

“Izmijenićemo taj član, tako da ćemo, ne samo Han Pijesku, već i drugim lokalnim zajednicama omogućiti da ta sredstva koriste i za neke druge potrebe”, rekao je Višković.

On je naveo da ga je načelnik opštine Han Pijesak upoznao o realizaciji projekata koji se, prema programu Vlade Srpske, sprovode u ovoj lokalnoj zajednici, a odnose se na Sokolski dom, Dom kulture, te na projekte koji se tiču razvoja turizma u ovoj opštini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments