Višković: Ne zaboravljamo žrtvu onih koji su dali živote za Srpsku

0

VLASENICA – Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas u Vlasenici da Vojska Republike Srpske nikada nije bila osvajačka, već je kroz istoriju samo branila svoja ognjišta.

„Mi nikad nismo išli da osvojimo tuđe, u svim ratovima – od Prvog, Drugog do posljednjeg, Odbrambeno-otadžbinskog, samo smo branili svoja ognjišta, crkvu i postojanje“, rekao je Višković u Vlasenici na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Jurišnog odreda.

On je naveo da Srbi baštine ono najsvetije – ne zaboravljaju žrtvu onih koji su za slobodu i Republiku Srpsku dali svoje živote.

„Oni su nas zavjetovali da moramo da u svakom momentu čuvamo Republiku Srpsku“, rekao je Višković.

Višković je rekao da je, prije nešto više od godinu dana, boraveći u Loparama sreo majku koja je izgubila tri sina.

„Imamo takvih majki i ovdje kod nas. Pitao sam je, kao čovjek, kako je, na šta je rekla da je dobro. Pitao sam je i da li joj šta treba, a ona mi je odgovorila da ne dozvolimo da se dođe do toga da su njena djeca uzaludno izgubila život. Sve dok imamo Republiku Srpsku ja imam sjećanje na moju djecu“, ispričao je Višković.

On je podsjetio da je posljednji rat mogao biti izbjegnut, ali je postojao nagon za unitarnom BiH.

„Trideset godina poslije isti je zahtjev, ali mi imamo Republiku Srpsku, koja nam garantuje slobodu“, rekao je Višković i napomenuo da predstavnici institucija Srpske pozivaju na mir.

Višković je istakao da Srpskoj trebaju mir, razvoj, veće plate i penzije, ali se pojave neki drugi koji se drznu da pominju rat.

„Mi samo branimo ono što imamo – našu slobodu, Republiku, njen Ustav i Dejtonski mirovni sporazum. Niko od nas nema strah da to kaže i onim moćnim – ambasadorima, izaslanicima, predstavnicima međunarodne zajednice“, rekao je Višković.

On je napomenuo da Republika Srpska još nije do kraja odbranjena, za nju se treba boriti.

„Boriti se za Republiku znači imati hrabrosti i dovoljno smjelost da u dovoljnom momentu kažete da ne može. Da li ćete poslije toga dobiti sankcije, da li će vam biti zabranjeno da obavljate određene funkcije, manje je bitno. Ne smijete, u ime 23.000 poginulih boraca i još gotovo 6.000 civila, izdati“, rekao je Višković.

Višković kaže da je današnji dan prilika za podsjećanje na Jurišni odred, te da ta tradicija treba da bude prenesena i na mlađe generacije.

„Ako to budemo znali i smjeli – sačuvaćemo Republiku Srpsku. Sa druge strane, ako se na bilo koji način budemo povlačili i udovoljavali kojekakvim zahtjevima, izgubićemo ono najsvetije, slobodu. Srbi gdje god nemaju svoju državu, ni ne postoje“, rekao je Višković.

On je ispričao i anegdotu da je prije dva mjeseca bio na Hilandaru gdje se sreo sa zemljakom iz Šekovića, koji je sveštenik u Tuzli, a koji mu je ispričao da ima troje djece, kojima je učiteljica rekla da ne dolaze u školu sa krstovima oko vrata, kao i da mu u banci vraćaju ček koji ispiše ćirilicom.

„To je taj drugi dio BiH. O ovim stvarima treba da razmišljamo. Mnogo vas je imalo ili posjeduje imovinu širom FBiH. Oni čine sve da to otmu, da to nije vaša djedovina. I na taj način iz gruntovnih knjiga brišu postojanje Srba na tim prostorima. Organizovali smo se maksimalno da to ne dozvolimo zato što imamo našu Republiku“, rekao je Višković.

Kroz Jurišni odred tokom proteklog rata prošlo je više od 700 boraca, a u različitim periodima jedinica je imala od 130 do 160 vojnika, od kojih je poginulo 18.

Borci koji su činili Jurišni odred nisu bili samo iz Vlasenice, već i šire regije – Milića, Šekovića, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i iz drugih opština – Laktaša, Banjaluke i iz Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare