Vozuća – mjesto velikog stradanja, patnje i tuge

0

BIJELJINA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je Vozuća mjesto velikog stradanja srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu gdje su mudžahedini dovedeni iz inostranstva bezočno sjekli glave Srbima i ubijali svakog koga su stigli.

„Naše stanovništvo na tom prostoru je stradalo od mudžahedinskih jedinica posvećenih Alahu, koje su dovedene sa strane. Oni su bezočno sjekli glave i ubijali svakog koga su stigli“, rekao je Dodik povodom obilježavanja 27 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Dodik je ukazao da je srpska istorija puna stradanja.

„Vozuća je mjesto našeg velikog stradanja, patnje i tuge. Zato onima koji su stradali treba da odamo počast. Preživjelim Srbima sa tog prostora bez obzira gdje se nalaze, treba da budemo sapatnici u njihovom sjećanju na rodni kraj i na bol koji nesumnjivo u sebi nose“, rekao je Dodik.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahedin“, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare