Virus korona nije spriječio funkcionisanje Okružnog suda u Istočnom Sarajevu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Od pojave pandemije kovida 19, Okružni sud u Istočnom Sarajevu bilježi gotovo 30 odsto manje predmeta, a virus, koji nije zaobišao ni zaposlene u ovoj pravosudnoj instituciji ipak nije spriječio njeno fukcionisanje, rekao je Srni predsjednik Suda Senaid Ibrahimefendić.

“Bilo je zaraženih sudija i zaposlenih, pa smo jedno vrijeme organizovali rad od kuće tako da sudija zaduži i potpiše revers predmeta, koji kod kuće spremi. Nakon toga, u Sudu se zakaže sjednica Savjeta na kojoj se donese odluka”, objasnio je Ibrahimefendić.

On je istakao da Sud radi pod oštrijim uslovima, tako da sudije naizmjenično dolaze na posao svaki drugi dan. Dodao je da sudije, koje trenutno najviše rade na upravnim predmetima, među kojima su najaktuelniji izlaganja katastra nekretnina u opštinama Sokolac, Pale i Vlasenica, ipak stižu da završe posao.

“Ima i manji broja predmeta ratnih zločina, čija suđenja se konstantno održavaju. Mi smo drugostepeni sud, a ako prvostepeni sudovi manje rade, manje se izjavljuju žalbe, pa je i za nas u tom dijelu manje posla, Međutim, predmeti u upravnom referatu zavise od rada Opštinske i Republičke uprave, pa njih imamo više u radu, što uspijevamo da riješimo”, rekao je Ibrahimefendić.

On je naglasio na se ovaj Sud bavi i drugim predmetima u zavisnosti od stepena kriminala.

Kao primjer on je naveo nedavno određivanje pritvora za Smajila Osivčića i Adnana Čelju iz Sarajeva zbog krivičnog djela teška povreda sa smrtnom posljedicom.

“Oni su osumnjičeni da su u Istočnom Novom Sarajevu fizički napali Predraga Mojevića, koji je usljed teških povreda preminuo. Naš sudija za prethodni postupak odredio im je pritvor, nakon čega će, vjerovatno, uslijediti žalba, koju će naše Vijeće riješiti u roku”, naveo je Ibrahimefendić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments