Vidović: Protiv inflacije se boriti povećanjem domaće proizvodnje

0

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas na „Jahorina ekonomskom forumu“ da je inflacija uvezena u BiH, te da je neophodno povećati domaću proizvodnju kako bi se umanjio njen uticaj.

„Nismo mogli uticati na to, što predstavlja veliki problem, posebno za nas male ekonomije“, rekla je Vidovićeva na panelu o temi „Inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije“.

Ona je navela da je inflacija u Republici Srpskoj bila najveća prošle godine u septembru kada je iznosila 16,8 odsto, da je prosječna iznosila 12,7 odsto, ali da je u martu ove godine evidentan pad i inflcija iznosi 10,4 odsto.

„Prema pokazateljima, vidimo da se smiruje i nadamo se da će se smirivati i dalje“, rekla je Vidovićeva.

Ona smatra da inflacija nije samo pojava, nego i način života, kako u Republici Srpskoj, tako i u zemljama regiona, ističući da Vlada Srpske na sve načine pokušava da utiče na inflaciju.

„Nemamo mogućnosti da utičemo na inflaciju preko monetarne poitike, jer monetarna politika nije na nivou Republike Srpske. Nije ona ni na nivou BiH, jer tu je jedan rigidan sistem koji funkcioniše već dugo i sad je na snazi i mi nemamo nikakve mgućnosti“, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da Vlada Republike Srpske na sve načine pokušava da olakša privredi, posebno izvoznoj.

„Izvozna privreda je veoma bitna jer snižava inflaciju. Pokušali smo da držimo nisku cijenu električne energije, da smanjimo negativan uticaj inflacije na stanovnišvo, povećavali plate, vraćali poreze i doprinose poslodavcima kako bi privredu rasteretili tog dijela“, rekla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da privreda trpi veliki udar jer su cijene repromaterijala jako visoke.

„Da bi smanjili negativan uticaj inflacije neophodno je povećavati domaću proizvodnju kako ne bi svakog dana sve više uvozili tu inflaciju koja se stvara vani“, poručila Vidovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će inflacija u ovoj godini doživjeti stagnaciju.

„Prema procjenama koje smo uradili za ovu godinu, 2024. i 2025. inflacija za iduću godinu biće oko 5,5 odsto, pa onda četiri odsto, pa tri odsto za 2025. godinu. Bilo bi dobro kad bi bilo povoljnije, ali nisam sigurna“, rekla je Vidovićeva.

Entitetske vlade vodile dobru ekonomsku politiku, uprkos izazovima

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas na panelu o inflaciji na „Jahorina ekonomskom forumu“ da su entitetske vlade u BiH vodile dobru ekonomsku politiku, uprkos mnogim izazovima.

Tegeltija je rekao da vlasti treba da stvore uslove za investicije i da je potrebno više ulaganja u infrastrukturu, jer to stvara pretpostavke privredi da reaguje.

„Inflacija će uvijek biti sa nama. Na sreću, privreda je znala da odreaguje“, rekao je Tegeltija na panelu o temi „Inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije“, koji je održan u okviru drugog, završnog dana Foruma.

On je podsjetio da je sukob u Ukrajini doveo do poremećaja na tržištima, što se posebno odrazilo na cijene hrane i energenata i uticalo i na cijene u BiH.

Tegeltija smatra da će borba sa inflacijom trajati još najmanje dvije do tri godine.

On je napomenuo da BiH nema jedinstvenu monetarnu politiku jer je kreira Evropska banka.

Tegeltija smatra i da nadležne institucije treba da naplaćuju prihode i racionalno ih raspodjeljuju.

Prema njegovim riječima, cijenu inflacije najviše plaćaju najsiromašniji slojevi stanovništva, jer oni ne mogu da ulažu u nekretnine ili investicije, nego samo u osnovne životne potrebe, a u nezavidan položaj padaju i najlošiji privredni segmenti.

„U borbi protiv inflacije uvijek ima i pojedinaca koji su pobjednici i zna se ko su oni“, naveo je Tegeltija, aludirajući na određene segmente finansijskog sektora i poslovne subjekte koji su profitirali na porastu cijena energenata.

Tegeltija je dodao da inflacija, kao poremećaj u privredi, nije ništa novo jer se sve države već dugo bore protiv nje.

Paralelno, na Jahorini je danas održan i panel o temi „Zelena tranzicija i nove tehnologije kao dio strategije ka klimatskoj neutralnosti“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare