Vera Priljeva dobitnik ovogodišnje nagrade „Sovica“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vera Priljeva iz Novog Sada dobitnik je ovogodišnje nagrade „Sovica“, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji rukopis za djecu.

„Tročlani žiri u sastavu Jelena Kojović Tepić, Vladimir Kalamanda i Berislav Blagojević nakon čitanja 15 pristiglih rukopisa na konkurs Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske jednoglasno je odlučio da se `Sovica`, nagrada za najbolji rukopis za djecu 2020. godine, dodijeli rukopisu `ČOS`, pristiglom pod šifrom `Babuška`“, saopšteno je danas iz Zavoda.

Ovaj roman, kroz priču o zbližavanju djece iz sedmog tri, pokrenutom dolaskom jedne neobične razrednice pred penzijom, govori o čestim problemima današnje djece, a rijetko zastupljenim u književnosti za djecu.

Socijalna raslojenost, nažalost, i među djecom pravi jaz, a često su jednako nesrećni i usamljeni oni sa vrha, kao i oni sa dna.

„Uz galeriju dobro izgrađenih likova, predvođenih iskusnom nastavnicom geografije Babuškom, bogatim i usamljenim Petrom i veselim Zlatkom, `ČOS` nam priča o stvarnim vrijednostima, iskrenom prijateljstvu, značaju porodice i društvenom aktivizmu“, dodaje se u saopštenju.

Izvan oba stereotipa, i onog da su bogati zli, kao i onog da je novac neophodan za sreću, roman govori o mladalačkoj svakodnevici, školskim problemima, kako djece tako i nastavnika, o prvim ljubavima i onom što održava porodicu na okupu, te o ljubavi prema zavičaju, a sve to toplo i s razumijevanjem.

Realistično ispripovijedan, bez pretjeranog posvećivanja pažnje stilskim ukrasima, „ČOS“ je o brojnim dilemama i problemima progovorio na način blizak savremenoj djeci.

Lako, brzo i „u sridu“, roman predstavlja život jedne varošice i njenih stanovnika /ne samo sedmaka, djece u tom najnezgodnijem uzrastu, kad nisu ni veliki, ni mali/ kojima malo treba da budu srećni, a često to malo zaboravljaju.

Iz Zavoda ističu da „ČOS“ pokazuje da to malo može da se dosegne kad se okrenemo bližnjima i zajednici i shvatimo da nije sve u novcu, iako novac može da bude od koristi, kad se pravilno usmjeri.

Članovi komisije Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, nakon saopštenja iz žirija, otkrili su da se iza šifre „Babuška“ krije autor Vera Priljeva iz Novog Sada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare