Velikogospojinske svečanosti u Čajniču

0

ČAJNIČE – Vijekovima crkva u Čajniču proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kao svoju hramovnu slavu, a dvadeset godina istu Krsnu slavu proslavlja i opština Čajniče.
Prvi pomen o crkvi Uspenja Presvete Bogorodice imamo iz 1492. godine, što potvrđuje da je i ranije stara crkva u Čajniču bila posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, i da je to bila hramovna slava.

Izgradnjom saborne crkve, 1857-1863 godine, Čajničani su i novi hram posvetili Uspenju Presvete Bogorodice. Tako je Majka Božja, zaštitnica i pokroviteljica Čajniča i vjernog naroda. Od 1594. godine u Čajniču se nalazi i čudotvorna ikona Majke Božije, Čajnička Krasnica. Ova Sveta i čudotvorna ikona pomaže svima koji joj se iskreno obraćaju svojim molitvama. Bolesnima daje ozdravljenje, slijepima vid, raslabljenim snagu, nijemima govor, a iscjeljuje oboljele od psihičkih i duševnih bolesti. Ovoj svetoj ikoni, na poklonjenje i molitvu dolaze pravoslavni hrišćani sa svih strana, pa i drugih narodnosti i vjeroispovjesti.

I ove godine, po osvještanoj tradiciji Crkvena opština Čajnička i opština Čajniče, pripremaju se da domaćinski proslave Krsnu slavu nizom aktivnosti duhovnog, kulturnog, sportskog i zabavnog programa.

Proslava će početi već u nedjelju 23. avgusta kada će posle Svete Liturgije biti održan parastos i pomen poginulim srpskim vojnicima i junacima iz otadžbinskog rata.

23. avgusta počinju sportske aktivnosti koje će trajati do 28. avgusta ove godine,
24. avgusta u 19,00 časova u Domu kulture „Filip Višnjić“ Čajniče, biće priređena izložba likovnih radova,
25. avgusta u utorak poslije večernjeg Bogosluženja, održaće se promocija knjige „Suze pokajnice“ prote Momira Vasiljevića,
26. avgusta na trgu u Čajniču biće održan koncert za omladinu,
27. avgusta, u Narodnoj biblioteci „Branko Ćopić“ Čajniče biće održano Književno veče, a u 20,00 časova koncert KUD-a u sali Doma Kulture „Filip Višnjić“ u Čajniču,
28. avgusta – Jutarnje Bogosluženje u 08,00 časova,
– Sveta Liturgija u 09,00 časova,
– Svečana litija u 10,00 časova,
– Slavski kolač u hramu u 11,00 časova,
– Slavski kolač i slavski ručak u 12,00, Restoran fabrike „Instel“ Čajniče.

(www.palelive.com / G. Golubić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare