Veliki potencijal za proizvodnju kornišona

0

VIŠEGRAD – U okviru projekta pokretanja proizvodnje krastavaca kornišona, Poljoprivredna zadruga „Višegrad“ organizovala je stručno savjetovanje sa potencijalnim proizvođačima sa područja ove opštine.

Direktor zadruge Esed Muhić rekao je da je interes za ovu proizvodnju veliki, što potvrđuje i prisustvo poljoprivrednika na ovom savjetovanju.

„Računamo da će se u prvoj fazi za proizvodnju krastavaca kornišona opredijeliti stotinjak domaćinstava, s obzirom da je stručna pomoć i plasman gotovih proizvoda obezbijeđen“, naglašava Muhić.

Direktora „Voće prometa“ iz Zvornika Fahrudin Delibajrić rekao je da će zainteresovanim poljoprivrednicima koji raspolažu sa najmanje jednim dunumom zemljišta obezbijediti stručnu pomoć, sjemena, zaštitna sredstva, otkup i plasman proizvoda.

„Ovo je proizvodnja koja nije previše zahtjevna, ali za koju su neophodne vrijedne ruke kako bi se ostvario prinos četiri do deset tona po dunumu. Prvi plodovi pristižu nakon četrdeset dana od sjetve, nakon čega je neophodna svakodnevna berba“, kaže Delibajrić.

On dodaje da je plasman kompletne proizvodnje krastavaca kornišona obezbijeđen.

„Jedan dio prerađujemo u našoj fabrici, a drugi izvozimo na evropsko tržište“, ističe Delibajrić, dodajući da se otkupne cijene ugovaraju prije sjetve.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare