Velika zainteresovanost medija za prašumu Janj

0

ŠIPOVO – Od kada je Odbor za svjetsku baštinu Uneska proglasio prašumu Janj prirodnim dobrom od svjetskog značaja, postoji veća zainteresovanost posjetilaca za ovaj prirodni dragulj, a posebno medijska, rekla je Srni rukovodilac radne jedinice za zaštitu i očuvanje prašumskog rezervata u sklopu Šumskog gazdinstva „Gorica“ u Šipovu Rosa Rakita.

„Prašuma Janj, koja je od Šipova udaljena tridesetak kilometara, sada je dio međunarodne mreže zaštićenih prirodnih lokaliteta, kojih u svijetu ima 94 u 18 zemalja“, naglasila je Rakita.

POSJETE DOZVOLJENE U OGRANIČENOM BROJU

Unesko obezbjeđuje dugoročnu zaštitu, a, dodala je ona, biće olakšani i pristupi međunarodnim sredstvima.

„Prašuma Janj je zaštićena prvom `A` kategorijom prema IUCN /Međunarodna unija za zaštitu prirode/ kategorizaciji. Posjete su dozvoljene, ali u ograničenom broju, u grupama do 20 ljudi i uz prisustvo stručnog lica“, ispričala je Rakita.

Ona je naglasila da na sajtu Gazdinstva postoje sve informacije o prašumi, kao i o načinu organizovanja posjeta.

„Obavezno se mora podnijeti zahtjev upravljaču, što je u ovom slučaju Šumsko gazdinstvo `Gorica`, koje je u sastavu javnog preduzeća `Šume Srpske`. Posjetioci naglase šta ih zanima, pa mi dajemo saglasnost“, objasnila je ona.

Rakita je rekla da su ove godine imali organizovanih posjeta, među kojima su posjete studenata Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji svake godine dolaze na terensku nastavu.

Prema njenim riječima, u prašumi Janj sprovode se i istraživanja.

Rakita je istakla da je stavljanje pod Uneskovu zaštitu veliki korak za razvoj turizma opštine Šipovo.

„Šipovo ima bogatu turističku ponudu, lijepe rijeke, planine, Vagansku pećinu, prašumu Janj i mislim da će u budućnosti biti mnogo posjetilaca“, navela je Rakita.

Prema njenim riječima, prašume su šume stvorene prirodnim putem, koje su bez ikakvog djelovanje čovjeka živjele, obnavljale se i umirale.

„Tu su stabla svih visina i debljina i starosti, od najmlađih do najstarijih i na ostacima prirodno umrlih stabala buja novi život“, rekla je ona.

Rakita je navela da je geološka podloga prašume Janj dolomit, što je izdvaja od ostalih, te da je osnovna vrijednost po vegetaciji rezervoara ove prašume autohtonost šume bukve, jele i smrče.

USPJEŠNA ZAŠTITA GOTOVO SEDAM DECENIJA – ČUVARI SVAKODNEVNO OBILAZE PRAŠUMU

Ona je istakla da se prašuma Janj, površine 295 hektara, uspješno čuva od 1954. godine, te da imaju čuvare koji je redovno i svakodnevno obilaze.

Prašumu Janj, koja se nalazi na zapadnom dijelu masiva Stolovaš, odlikuje i bogat životinjski svijet, među kojem ima zaštićenih, trajno zaštićenih, privremeno lovostajem zaštićenih i nezaštićenih vrsta.

Uneskov Odbor za svjetsku baštinu proglasio je 28. jula strogi prirodni rezervat „Prašuma Janj“ prirodnim dobrom od svjetskog značaja, čime je ova prašuma postala prvo prirodno dobro iz Republike Srpske i BiH upisano na Uneskovu listu svjetske prirodne baštine.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare