Usvojena informacija u vezi sa svjetskom prirodnom baštinom

0

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske danas je usvojila informaciju o uspostavljanju koordinacije u okviru serijskog dobra svjetske prirodne baštine Unesko „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“.

Time je data saglasnost ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za potpisivanje pisma ovlašćenja u svrhu formalne komunikacije sa Uneskom i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode /IUCN/, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Odbor za svjetsku baštinu Unesko proglasio je 28. jula strogi prirodni rezervat „Prašuma Janj“ prirodnim dobrom od svjetskog značaja, čime je ova prašuma postala prvo prirodno dobro iz Srpske, BiH upisano na Uneskovu listu svjetske prirodne baštine.

„Prašuma Janj“ je upisana u okviru proširenja lokaliteta serijskog dobra svjetske prirodne baštine Unesko „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“, zajedno sa lokalitetima iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske i Švajcarske.

„`Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope` trenutno je najveće serijsko dobro svjetske prirodne baštine sa ukupno 94 lokaliteta u 18 zemalja /Albanija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Francuska, NJemačka, Italija, Hrvatska, Češka, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Ukrajina/“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su na tom planu na uvid dostavljeni zajednička deklaracija o namjerama i pismo ovlašćenja, koje treba potpisati kao nadležna institucija.

U sadržaju pisma se navodi da država potpisnica /Republika Srpska, BiH/ ovlašćuje državu potpisnicu Belgiju /odnosno Vladu Flandrije, koju zastupa Agencija za prirodu i šume Flandrije/ u njenoj ulozi koordinatora, za koju je imenovana u periodu do 2024. godine za serijsko dobro svjetske prirodne baštine Unesko „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“ i to za svu formalnu komunikaciju sa Uneskom i IUCN-om.

Dokument „Zajednička deklaracija o namjerama“ predstavlja osnovu za zajednički pristup 18 država potpisnica na multilateralnom nivou u svrhu zaštite i upravljanja zajedničkim dobrom svjetske prirodne baštine „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope“.

U predmetnom dokumentu je posebno navedeno da zajednička deklaracija o namjerama neće proizvesti nikakve pravne, niti finansijske obaveze stranama u okviru domaćeg ili međunarodnog prava, te da će deklaracija stupiti na snagu kada je potpišu sve zemlje potpisnice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare