Vasiljević: Nemamo pozitivnih na virus korona

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na području Istočnog Sarajeva od 29. juna nema zvanično prijavljenih pacijenata pozitivnih na virus korona, izjavio je Srni pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.

On kaže da je, prema podacima ljekara porodične medicine, u posljednje vrijeme u blagom porastu broj pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, ali da njima nije dokazano prisustvo virusa korona redovnim laboratorijskim metodama.

Prema njegovim riječima, pojava tih slučajeva ne znači i ponovno prisustvo virusa korona na ovom prostoru, jer postoje i druga oboljenja koja prate slični simptomi.

„Registrovali smo petnaestak takvih pacijenata i svi imaju blau kliničku sliku, tako da se sve to završava klasičnom dijagnostikom i terapijom u okviru sistema porodične medicine“, pojašnjava Vasiljević.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Republike Srpske Jelena Đaković- Dević izjavila je juče u Banjaluci da se bilježi blagi rast broja zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj.

Sličnu konstataciju juče je saopštio i pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba, navodeći da raste broj zaraženih u Federaciji BiH, ali da je klinička slika blaža, s tim da je za 2,1 odsto povećana smrtnost.

On je poručio pacijentima koji imaju hronične bolesti da po preporuci prime i četvrtu dozu vakcine, kojih ima dovoljno za sve zainteresovane građane.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare