Uzgoj aronije – šansa za mlade

0

ČAJNIČE – Četvoro mladih poljoprivrednika iz Čajniča zasadili su po 400 sadnica aronije na površinama od dva dunuma, u okviru projekta zapošljavanja mladih.Ovaj projekat realizovalo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče, u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju.

Projekat podrazumijeva formiranje tržišno orijentisanih porodičnih gazdinstava, putem samozapošljavanje mladih na selu.

Milana Racković, koja učestvuje u projektu, kaže da u njenoj višečlanoj porodici niko nije zaspolen, te da se nada da će im pokretanje proizvodnje aronije obezbijediti dobru zaradu.

„Dugo se bavimo poljoprivredom, tako da imamo iskustva u obradi usjeva i mislim da ćemo bez problema uzgajati i aroniju“, rekla je Rackovićeva.

Predsjedniik Udruženja poljoprivrednih proizvođača opštine Čajniče Veselin Dačević istakao je da su ove aktivnosti uticale i na ostale članove Udruženja, koji su konkurisali, a nisu odabrani, pa su i oni sopstvenim novcem preko ovog projekta kupili 1.000 sadnica aronije i zasadili ih na svojim imanjima.

Poljoprivrednicima je pružena i savjetodavna pomoć, kako teoretska, tako i praktična na jednom od imanja korisnika projekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments