Uz strune gusala prosljavljen 9. januar

0

ČAJNIČE – U Čajniču je povodom obilježavanja Dana Republike Srpske održan Drugi božićni sabor guslara Srpske, koji su organizovali opština i republički Savez guslara.
Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je sinoć na svečanosti u Domu kulture „Filip Višnjić“ da je opština odlučila da se uz strune gusala proslavi 9. januar, dan kada je rođena Republika Srpska.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo na ovoj svečanosti da bi se sjetili najtežih dana kada smo sa puškom u teškim momentima branili svoj narod“, dodao je Karadžić.

On je istakao doprinos stanovnika ove opštine u stvaranju Republike Srpske, te naveo da je Čajnička brigada imala više od 800 boraca.

Karadžić je zahvalio sekretaru Saveza guslara Milanu Nikčeviću, koji je uložio trud da se na ovaj način organizuje proslava svima jednog od najdražih praznika.

Guslar Marko Butulija kaže da se njegova ljubav prema guslama rodila spontano kada je imao samo četiri godine, a da se danas ovim zanimanjem bavi profesionalno.

„Gusle su srpska tradicija i istorija, one nisu muzika nego junačka liturgija. Zahvaljujući guslama i epskoj poeziji, srpski narod je stariji od svih naroda koji su svoje istorijske rane slabo pamtili“, rekao je Butulija.

Na manifestaciji su nastupili guslari Vitomir Arsenić, Nikola Bošković, Vojin Tepavčević, Marko Butulija, Marko Crnogorac, Ilija Rabota, Drago Pelemiš i Vaso Đondović, te članovi Kulturno-umjetničkog društva „Izvor“ iz Čajniča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare