Utisci iz Sarajeva gori nego 1992

0

ISTOČNO SARAJEVO – Rajko Banduka, koji je bio u koloni JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici prije 20 godina, rekao je da je Srbe u Sarajevu danas dočekala masa slična onoj koja je 1992. godine napala vojnike JNA koji su se povlačili.

“Ovo su možda gori utisci od onih prije 20 godina”, rekao je Banduka, koji je bio ratni ađutant generala Ratka Mladića i dodao da je i danas, kao i prije dvije decenije, neko komandovao tom masom.

Banduka ističe da neprocesuiranje ratnog zločina predstavlja novi zločin, te naglašava da ga je pogodilo tumačenje da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bila legalna meta, o čemu je u januaru dobio pismo od međunarodnog tužioca.

“Krivo mi je što su se tek nakon 19 godina od zločina udostojili da od mene uzmu izjavu”, kaže Banduka.

Banduka je podsjetio da je 3. maja 1992. godine bio na začelju kolone i prešao svega 150 metara od komande kada je iz pravca rijeke Miljacke i okolnih zgrada na njih jurnula masa, pucajući rafalnom paljbom.

On podsjeća da ga je metak pogodio u šljem, a nakon zarobljavanja je završio u sali FIS-a.

“Do razmjene sam proveo dva dana koji su bili mučni. Tjerali su nas da se za pet minuta opredjelimo na koju ćemo stranu. Poslali su nam i istražne organe koji će nas ubjeđivati da smo na pogrešnoj strani”, rekao je Banduka i dodao da su nakon dolaska međunarodnih snaga prebačeni u Lukavicu.

Oko 200 građana Istočnog Sarajeva danas su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu odali počast pripadnicima JNA stradalim na ovom mjestu 1992. godine, dok im je veća grupa Sarajlija upućivala psovke i uvrede.

Dok su majke, sestre i ostali prisutni oplakivali svoje nevino stradale, grupa od nekoliko desetina građana Sarajeva ih je pratila i upućivala im psovke, uz uzvike “četnici, ubice”.

Događaj su obezbjeđivale jake snage redovne i specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se početkom maja 1992. godine mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH. Bezbjednost vojnika garantovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.

Nakon mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, obilježavanje 20 godina od stradanja pripadnika JNA nastavljeno je služenjem parastosa u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, te polaganjem cvijeća na Spomen-krstu na tamošnjem Vojničkom groblju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments