Usvojen nacrt budžeta

0

FOČA – Skupština opštine Foča usvojila je i u javnu raspravu uputila Nacrt opštinskog budžeta za iduću godinu u iznosu od 11.640.000 KM, koji bi trebalo da bude veći za 100.000 KM od ovogodišnjeg.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 7.320.000, neporeski 2.970.000 KM, grantovi 400.000 KM i transferi lokalnim zajednicama 500.000 KM.

Odbornici, i opozicije i skupštinske većine, imali su više zamjerki na planirana izdvajanja za poljoprivredu, asfaltiranje puteva, povećanje nataliteta, zapošljavanje.

Odbornik DNS-a Srđan Drašković predložio je da sredstva za Fond za treće dijete, umjesto planiranih 25.000 KM, budu povećana deset puta, odnosno da za svako novorođeno treće dijete umjesto 1.000 KM roditelji budu pomognuti sa 10.000 KM, dok je predsjednik Kluba odbornika DNS-a Spomenko Stojanović napomenuo da je potrebno više pažnje posvetiti asfaltiranju lokalnih puteva, prije svega da se ispoštuje plan za ovu godinu.

Veća izdvajanja za asfaltiranje zatražio je i odbornik SNSD-a Milan Vukadinović, koji smatra da i podsticaji za poljoprivredu moraju biti veći od planiranih 100.000 KM, na čemu je insistirao i odbornik NDP-a Dragoslav Stanojević.

Odbornik NDP-a Olivera Elez napomenula je da pri planiranju budžeta mora postojati strategija koja bi se, prije svega, odnosila na poboljšavanje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, te da bi sredstva za zapošljavanje, za šta je planirano 200.000 KM, trebalo da budu veća, dok samostalni odbornik Momčilo Stanušić smatra da je potrebno pratiti efekte uloženog novca u subvencije zapošljavanju.

Načelnik opštine Radisav Mašić napomenuo je da je, kada je riječ o zapošljavanju, u toku investicija otvaranja tekstilnog pogona na Velečevu kod Foče, gdje trenutno radi 30 žena, a do polovine ovog mjeseca posao će dobiti još toliko radnika.

„Naša je orijentacija da ovaj pogon preraste u mnogo veći i da zapošljava mnogo više radnika“, rekao je Mašić.

On je naveo da u Industrijskoj zoni Brod na Drini ključni problem predstavlja nedostatak kvalitetnog elektrosnabdijevanja, koji opština pokušava da riješi u saradnji sa „Elektrodistribucijom“.

„U Foči danas imamo četiri fabrike za proizvodnju peleta, a najava je da će ih biti još četiri u narednoj godini u kojima bi posao trebalo da dobije pedesetak radnika“, naglasio je Mašić.

On je podsjetio da je u Foči u toku izgradnja 45 kuća za povratnike i raseljene, kao i zgrade sa 20 stanova za raspuštanje kolektivnog centra, te rekonstrukcija sportske sale „Partizan“.

„Vrijednost tih investicija je oko dva miliona maraka. U narednoj godini računamo da ćemo krenuti u realizaciju druge faze obnove vodovoda, čija je vrijednost 8,3 miliona evra“, napomenuo je Mašić.

Odbornici su usvojili i Nacrt rebalansa ovogodišnjeg budžeta, prema kojem se ukupna budžetska sredstva za ovu godinu smanjuju za 350.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare