Studentski parlament traži usvajanje statusa nastavnika

0
Univerzitet Istočno Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO – Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu zaključio je da je neophodno hitno pristupiti rješavanju pitanja radnopravnog statusa nastavnika zaposlenih na tom univerzitetu koji imaju zasnovani radni odnos i na drugim univerzitetima i institucijama izvan Republike Srpske.

Ha redovnoj sjednici Studentskog parlamenta istaknuto je da dvojni angažmani nastavnika nanose ozbiljnu štetu funkcionisanju univerziteta.

Dvojni radni odnosi predstavljaju višegodišnji problem kada je riječ o redovnosti i kvalitetu održavanja nastave i dostupnosti profesora u radu sa studentima.

Ogromni troškovi angažmana profesora koji za svoj rad dobijaju više plata dovode do finansijskog iscrpljivanja univerziteta, a s druge strane, sprečavaju i onemogućavaju zaposlenje domaćih kadrova i razvoj univerziteta.

„U vezi sa tim smatramo da bi regulisanje ovih pitanja univerzitetima donijelo višemilionsku uštedu i istovremeno omogućilo nesmetano funkcionisanje univerziteta i zaposlenje većeg broja domaćih mladih kadrova“, navodi se u saopštenju.

C obzirom na to da su na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu pokrenute aktivnosti s ciljem rješavanja radno-pravnog statusa svih nastavnika u dvojnom radnom odnosu, Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament daju punu podršku i očekuju konkretne rezultate u najskorije vrijeme.

„Molimo sve nadležne organe da u okviru svojih nadležnosti pomognu rješavanju ovog jako važnog pitanja za status visokog obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare