Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji vile Karađorđevića

0

HAN PIJESAK – Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić rekao je Srni da će za dvadesetak dana početi rekonstrukcija LJetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića u ovom mjestu, procijenjene predračunske vrijednosti 3.200.000 KM.

Đurić je rekao da su sakupljane neophodne saglasnosti i da je nedavno došla i posljednja u nizu.

„Ovaj objekat će uljepšati opštinu Han Pijesak, ali i regiju i mislim da će biti nosilac razvoja kulture, običaja, tradicije i svega što nas veže za ove srpske prostore na kojima želimo da opstane i ostane narod, da sačuvamo od zaborava svoje na sve moguće načine“, istakao je Đurić.

On je naveo da je realno očekivati da će rekonstrukcija objekta, u narodu ovog kraja poznatog kao LJetnikovac Karađorđevića, na Han Pijesku početi za 15 do 20 dana.

Đurić je naglasio da će se prvo krenuti sa sanacijom postojećih temelja, a potom slijedi adaptacija ploče kako bi objekat u ovoj godni bio rekonstruisan do krova.

„Predviđeno je da u naredne tri godne završimo kompletan objekat, a procijenjena vrijednost kompletne investicije je 3.200.000 KM“, istakao je načelnik opštine.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine Han Pijesak zakazane za utorak, 31. maj, naći će se i odluka o pristupanju rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji LJetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića.

On je podsjetio da je to jedina kraljevska rezidencija u BiH, te da i zbog toga zaslužuje posebnu pažnju cjelokupne zajednice.

LJetna rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića na Han Pijesku izgrađena je početkom dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je kralj primio i prve goste, i od tada postala mjesto sastajanja brojnih evropskih državnika.

U Drugom svjetskom ratu ovaj objekat djelimično su spalile i opljačkale jedinice zloglasnog Jure Francetića.

Sporazum o miru nakon Drugog svjetskog rata donio je novog vlasnika LJetnikovcu na Han Pijesku, te je objekat renoviran i proglašen Titovim dvorcem, iako on nikada nije boravio u njemu.

Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka malo je ko vodio brigu o Titovom dvorcu i njegovo propadanje je išlo ukorak sa slabljenjem države.

Sa prvim danima rata objekat je preuzela Vojska Republike Srpske. Nakon završetka minulog rata dvorac je opustošen, a 2005. godine i zapaljen.

U ljeto 2009. godine očišćen je dio ruševina, uz obećanje pomoći od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske, a rukovodsto opštine Han Pijesak sa načelnikom Đurićem na čelu projekat rekonstrukcije LJetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića uvrstilo je u prioritetne u ovoj lokalnoj zajednici.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Screenshot/Upoznaj Srpsku)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare