Uskoro otvaranje centra za rani rast i razvoj

0

Direktor Dječijeg centra „Bubamara“ na Palama Vanja Jugović najavljuje da bi uskoro u ovoj ustanovi trebalo da se otvori centar za rani rast i razvoj, a proces procjene odstupanja od normativa rasta i razvoja djeteta biće besplatan.

Najbolji način i najbolje vrijeme da se ispravi bilo kakvo odstupanje od normalnog rasta i razvoja djeteta jeste uzrast do sedam godina, a otvaranje ovog centra od velikog je značaja kako za djecu tako i za roditelje.

Jugovićeva ističe da su veoma ponosni što će u okviru vrtića imati centar za rani rast i razvoj, posebno ako se uzme u obzir činjenica da takav centar do sada nije postojao u Sarajevsko-romanijskoj regiji.

Ideja o osnivanju centra potekla je od Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Pale, koju čine profesionalci više ustanova iz opštine Pale.

„Tu spada Centar za socijalni rad Pale, osnovne škole sa područja lokalne zajednice, Dom zdravlja, Udruženje `Sunce` i naš Dječiji centar“, navodi Jugovićeva.

Ona objašnjava da iza kompletnog projekta finansijski stoje Unicef i Ambasada Austrije u BiH, koji su do sada u opremu i didaktička sredstva uložili 10.000 KM.

Dječiji centar „Bubamara“ obezbijedio je prostorije u koje će biti smješten centar za rani rast i razvoj.

Jugovićeva navodi da su u toku seminari koje finansijski pokrivaju Unicef i austrijska Ambasada u BiH, putem kojih će se vaspitači, logopedi, defektolozi, socijalni radnici, pedagozi i psiholozi obučiti za rad i procjenu po skalama sa djecom.

„Ukoliko roditelj primijeti bilo kakav problem kod svoga djeteta, psihički ili fizički, moći će ga dovesti kod nas u centar, bez obzira da li dijete ide u vrtić ili ne. Obučeni profesionalci će uraditi skrining i procjenu razvoja djeteta shodno njegovom uzrastu po pet osnova“, kaže Jugovićeva.

Riječ je o kognitivnom razvoju, motoričkom, jezičko-govornom i psihičkom razvoju. Na osnovu dobijenih rezultata utvrđuju se eventualna odstupanja u razvoju po nekom od navedenih osnova za posmatranje.

Ukoliko postoje odstupanja od zadatih normativa, izrađivaće se individualni program prema kojem će se raditi sa djetetom kako bi eventualne poteškoće bile prevaziđene.

Jugovićeva poručuje da je u svemu tome saradnja sa roditeljima od ključnog značaja za napredak djeteta.

Profesionalci kažu da je najbolji način i najbolje vrijeme da se ispravi bilo kakvo odstupanje od normalnog rasta i razvoja djeteta uzrast do sedam godina.

„Nadamo se da će centar za rani rast i razvoj pomoći i roditeljima u ekonomskom smislu i smanjiti dodatne troškove, jer su do sada roditelji Sarajevsko-romanijske regije na procjenu djeteta odlazili u Foču, Banjaluku ili dalje“, ističe direktor Dječijeg centra „Bubamara“ na Palama Vanja Jugović.

Logoped u Dječijem centru „Bubamara“ Vedrana Veselinović navodi za Srnu da je otvaranje centra za rani rast i razvoj počelo saradnjom Unicefa sa opštinom Pale, pa je načelnik opštine Pale Boško Jugović imenovao komisiju za socijalnu zaštitu i inkluziju u sklopu koje je i vrtić.

Veselinovićeva napominje da će djelovanje centra biti usmjereno na individualan pristup svakom djetetu u skladu sa njegovim potrebama i pružanju usluga.

Prema njenim riječima, kompleksno psihofizičko stanje djeteta sa smetnjama u razvoju zahtijeva multidisciplinaran pristup svakom djetetu.

Veselinovićeva naglašava da će planirane aktivnosti u okviru centra biti usmjerene ka upoznavanju stručnog kadra o različitim skalama za procjenu djece predškolskog uzrasta, te da su prošli jednu vrstu edukacije u decembru, kada su im predavači bili psiholozi i defektolozi iz Banjaluke, a psiholog iz Srbije.

Ona kaže da vrtić trenutno pohađaju 42 mališana na tretmanu zbog problema sa govorom i u ponašanju, te da danas djeca sve više vremena provode ispred računara i televizora, što je jednosmjerna komunikacija i jedan od faktora problema.

Veselinovićeva navodi da Dječiji centar „Bubamara“ na Palama pohađa oko 300 mališana raspoređenih u 12 vaspitno-obrazovnih grupa, i to pet jasličkih i sedam vrtičkih.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Dječiji centar Bubamara – Fb)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare