U ponedjeljak o statusu srpskog jezika u savremenom društvu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje u ponedjeljak, 21. februara, interaktivni čas o temi „Status srpskog jezika u savremenom društvu“.

Interaktivni čas biće održan na Međunarodni dan maternjeg jezika u Internet čitaonici Matične biblioteke u 17.00 časova.

Predavači su profesori Biljana Mišić i Svetlana Panić, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U saopštenju napominju da je Međunarodni dan maternjeg jezika Unesko odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti. Briga o maternjem jeziku način je dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i pitanje tolerancije prema drugima i drugačijima.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine će odumrijeti.

Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, pismo, da se njeguje u školama, medijima, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare