Uručena mehanizacija ženama poljoprivrednim proizvođačima

0

VLASENICA – U Vlasenici je danas obavljena primopredaja poljoprivredne mehanizacije koju je za 10 žena poljoprivrednih proizvođača na popdručju te opštine obezbijedilo Udruženje NODAS iz Sarajeva, u okviru projekta jačanja ženskog preduzetništva vrijednog oko 180.000 KM.

Projekat u Vlasenici realizuju Udruženje NODAS i opštinska uprava, a ranije je, u okviru prve faze, obezbijeđena i isporučena oprema za preduzetnice koje se bave zanatstvom ili uslužnim djelatnostima.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević izjavio je da je cilj ovakvih projekata da se građanima ukaže kako mogu da se ostvare u svom biznisu, uz obavezu lokalne uprave da im pomogne koliko je to u mogućnosti.

„Proteklih četiri godine puno projekata smo realizovali s ciljem jačanja poljoprivrednog sektora, no to je tek početak puta kojim želimo da idemo u tom poglesu. Puno projekata smo aplicirali kod različitih institucija i organizacija, a takođe i u budžetu smo planirali određena sredstva po raznim osnovama“, rekao je Kraljević novinarima.

Projekt-menadžer NODAS-a Bekir Omerbašić izjavio je da je planirano da na području te opštine ukupno bude podržano 20 korisnica koje se bave različitim uslugama i zanatstvom ili poljoprivrednom proizvodnjom, ali da će taj broj sigurno biti i veći.

„Mi već imamo uži spisak korisnica koje namjeravamo da podržimo u narednom periodu. Riječ je o maksimalno još 10 korisnica koje želimo da podržimo, nakon što utvrdimo koliko je novca preostalo od projektnog budžeta“, dodao je Omerbašić.

Danijela Kovačević iz Vlasenice, koja sa porodicom uzgaja krompir i bavi se voćarstvom, podnijela je zahtjev i od donatora dobila motokultivator, koji će iskoristiti da proširi proizvodnju.

„Zahvalna sam opštinskim vlastima i NODAS-u koji su nam omogućili da ovako dođemo do prijeko potrebne mehanizacije“, rekla je Kovačevićeva.

Ona je istakla da je u finansiranju donacije učestvovala sa 1.700 KM participacije.

Projekat će trajati do kraja januara 2021. godine, a u okviru planiranih
projektnih aktivnosti biće organizovane različite obuke i treninzi sa ženama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare