Upisano 145 prvačića

0

U prvi razred školske 2012/2013. godine u Osnovnoj školi /OŠ/ „Pale“ upisano je 82 prvačića u tri odjeljenja, a u OŠ „Srbija“ 63 u dva odjeljenja, potvrđeno je Srni u ovim školama.

U dvije područne škole u Podgrabu i Podvitezu, koje djeluju u sastavu OŠ „Srbija“, upisano je šest odnosno dva prvačića koji će nastavu pohađati u kombinovanim odjeljenjima od prvog do četvrtog razreda.

U OŠ „Pale“ potvrđeno je da se posljednih godina upisuje približno isti broj prvačića.

Pema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske, u prvi razred školske 2012/2013. godine upisuju se djeca koja do 1. septembra ove godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi, odnosno djeca koja su rođena 2006. Godine.

U prvi razred mogu da se upišu i djeca koja do kraja godine navršavaju šest godina, te djeca koja imaju više od šest godina, a iz nekog razloga nisu bila upisana u školu, ukoliko su sposobna za praćenje i savladavanje programa.
Sadašnja zgrada OŠ „Pale“ izgrađena je 1962. godine,a 1963. četvororazredne osnovne škole u Podvitezu, LJubogošti i Jasiku postaju njene područne škole. Iste godine osnovna škola u Palama dobija ime „Dan mladosti“.

Centralna osnovna škola u Palama 1992. godine ponovo mijenja naziv u OŠ „Pale“ i organizuje se kao centralna osmorazredna, a kasnije devetorazredna škola.

Ova škola dosta pažnje posvećuje vannastavnim aktivnostima učenika, što dokazuje organizovanjem raznih sekcija, u kojima učenici postižu zavidne rezultate na raznim takmičenjima.

Odlukom Vlade Republike Srpske od 3.septembra 2009. godine osnovana je OŠ „Srbija“. Izdvajanjem iz OŠ „Pale“ ovoj školi su pripale područne škole u Podgrabu i Podvitezu.

Za učenike prvog razreda nastava u ovim školama počinje u prvoj smjeni u 9.00, a u drugoj u 12.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments