Unaprijediti sistem upravljanja otpadom, projekat vrijedan 735.000 evra

0

HAN PIJESAK – U Han Pijesku danas je održana radionica o izradi plana upravljanja otpadom, a cilj ovog projekta, ukupne vrijednosti 735.000 evra, je uvođenje primarne selekcije otpada prema principu razdvajanja na mokri i suvi na mjestu njegovog nastanka radi očuvanja netaknute prirode u ovoj opštini.

Načelnik opštine Vlado Ostojić rekao je novinarima da se ukazala jedinstvena prilika da posredstvom programa IPA dva prekogranične saradnje bude unaprijeđen sistem upravljanja i odlaganja otpada sa planinskih i brdskih dijelova opštine, u saradnji sa partnerskim opštinama.

Prema njegovim riječima, posredstvom ovog projekta biće nabavljena oprema za prikupljanje i odvoženje suvog otpada, izvršena obuka radnika ovoga preduzeća i edukacija svih građana, te podignuta svijest građana o očuvanju netaknute prirode čime obiluje ova opština.

On je napomenuo da je projekat namijenjen cjelokupnom stanovništvu opštine i svim ljubiteljima prirode, koji posjećuju ovu opštinu sa značajnim turističkim potencijalima.

Direktor hanpjesačkog Javnog komunalnog preduzeća „Kraljeva gora“ Ivana Maksimović rekla je novinarima da je od ukupnih sredstava 300.000 KM vrijednost nabavke opreme koju će dobiti ovo preduzeće.

Ona je napomenula da će biti nabavljen kamion za odvoz otpada zapremine 15 metra kubnih, traktor sa prikolicom za sakupljanje suvog otpada, 20 kontejnera zapremine pet metara kubnih, traka za razdvajanje, vertikalna presa i polietilenske kese, koje će građani dobiti za razdvajanje otpada u svojim domovima.

Maksimovićeva je rekla da projekat kofinansira EU u okviru IPA dva programa prekogranične saradnja BiH i Srbije od 2014. do 2020. godine, a aktivnost se odvija u okviru projekta „Unapređenje upravljanja čvrstim otpadom u gradskim i ruralnim područjima opština Han Pijesak, Višegrad i Bajna Bašta“.

Prema njenim riječima, rezultati koji se očekuju su smanjenje uticaja otpada na životnu sredinu, proširena teritorija organizovanog odvoza otpada sa cijele opštine, gdje se stvaraju divlje deponije u područjima pokrivenim šumom.

Opština ima bogato kulturno nasljeđe i neiskorištene drvne resurse, povoljan geografski položaj za razvoj zimskog turizma, te je važno da životna sredina ostane nezagađena sa što manje divljih deponija na području opštine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare