Umjetnica na sceni

0

Tamara Trgovčević je rođena 9. jula 1994. godine. Osnovnu školu „Pale“ završila je kao nosilac Vukove diplome. Trenutno pohađa četvrti razred gimnazije u Palama.

Ova talentovana djevojka se bavi plesom, glumom, recitovanjem, debatom, a pronalazi vremena i za volontiranje. Za svoj rad iz navedenih oblasti dobila je brojna priznanja, nagrade, medalje…

„Već 11 godina se bavim plesom, tačnije od 2001. godine sam aktivan član Plesnog studija Orion, koji već oko 20 godina postoji u našem gradu. Za to vrijeme, a posebno u doba kada sam pohađala Osnovnu školu, postigla sam zapažene rezultate koji su bili od značaja za moj klub, ali i za moju ličnu satisfakciju. Tako sam više godina zaredom iz plesne sezone izlazila kao pojedinačni, ekipni ili prvak Bosne i Hercegovine u modernim plesovima, tačnije disko densu. Takodje, učestvovala sam i osvajala mnoge medjunarodne kupove i takmičenja u našoj i u zemljama u regionu. Ples za mene predstavlja i sport i umjetnost, kao i priliku da razvijam takmičarski duh i zadovoljim potrebu za dokazivanjem u aktivnosti kojom se bavim. Svakako mislim da je mnogo važno da se čovjek bavi sportom, ali isto tako da razvija umjetnika u sebi. Svakako bih iskoristila priliku da pozovem sve zainteresovane da se pridruže našoj plesnoj porodici, bez obzira na to koliko godina imaju i da li će se rekreativno ili takmičarski baviti plesom. U posljednje vrijeme, odnosno od kada sam krenula u srednju školu, manje sam aktivan takmičar. U početku sam morala da napravim pauzu zbog povrede, ali naravno da nikada nisam prestajala sa plesom zbog ljubavi koju sam od prvog treninga osjećala. Sada sam trener asistent u svom klubu“, navela je Tamara.

Međutim njena ambicija je da položi koreografski ispit i tako dobije priznanje i potvrdu da može nastaviti da radi sa djecom, i da pleše.

Trgovčevićeva je sebe pronašla i u glumi. To je počelo da je zanima još u osnovnoj školi i ta ljubav se održala do danas. Sa glumom, ona je uspjela da poveže recitovanje, tako da je uspjela da ostvari uspijeh na oba polja.

„Moja velika ljubav je gluma, tako da sam se oduvijek trudila baviti bilo kojom aktivnošću koja ima veze sa glumom, a koja mi je bila dostupna. U osnovnoj školi sam zadovoljavala radoholičara u sebi tako što sam imala potrebu da budem član skoro svih sekcija koje su postojale u školi i za koje sam mogla pronaći slobodnog vremena. Naravno najviše sam voljela one koje su imale veze sa glumom i recitovanjem, a u to vrijeme postajem i član Dječijeg amaterskog pozorišta koje je djelovalo pri Kulturnom centru Pale. Kada sam bila šesti razred Osnovne škole, u Palama je počela da se održava Smotra recitatora, koja se, hvala Bogu, održala do danas“, priča Tamara.

Na pomenutoj manifestaciji, Tamara je osvajala prva i druga mjesta, te posebne nagrade, više puta i više godina zaredom. Takodje, učestvovala je na dva Republička takmičenja u recitovanju, održana u Banjaluci 2008. i 2009. godine. 2008. godine ponijela je titulu prvaka Republike Srpske u recitovanju govoreći stihove Prkosne pjesme Dobrice Erića.

Naša sugrađanka se oprobala i u poslu voditelja. Ona je do danas bila voditelj brojnih kulturnih manifestacija u našem gradu. Takođe je bila autor i voditelj dječije emisije Palčići na lokalnoj OSM televiziji.

„Krenuvši u srednju školu, gimnaziju, koja je od mene zahtijevala ozbiljniji pristup učenju, napravila sam vlastitu listu prioriteta, odnosno odrekla se, na moju veliku žalost, nekih aktivnosti. Naravno, ostaje ljubav prema glumi i recitovanju, te sam s tim nastavlila da se bavim, kao i u Amaterskom pozorištu gdje za svoje sugradjane priredjujemo predstavu „Put po svijetu na trotinetu“, gdje sam bila jedina ženska uloga. Isto tako, postala sam član Debatnog kluba „Pale“ i zajedno sa svojim vršnjacima pokušavam da promovišem kulturu dijaloga u našoj lokalnoj zajednici. Učestvovala sam na mnogim javnim debatama u našem gradu, međuklupskim druženjima i takmičenjima u BIH. 2010. godine, sa još dvije učenice iz škole, predstavljala sam Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnom debatnom takmičenju u Makedoniji. 2012. godine, moj tim postaje prvak regije u debatovanju, a iste godine timski osvaja drugo mjesto na nivou Bosne i Hercegovine. Prema pojedinačnom zbiru bodova, ja sam proglašena za najboljeg govornika Bosne i Hercegovine. Nakon toga, na dodatnom superfinalnom takmičenju dobila sam titulu Najboljeg promotora kulturnih, tradicionalnih i religijskih karakteristika BiH“, naglasila je ova mlada dama.

Volontiranje je još jedna od njenih brojnih aktivnosti. Već 2 godine, Tamara je volonter Udruženja građana Narko-ne iz Sarajeva koje se bavi prevencijom ovisnosti kod mladih ljudi. Ona je, kao učesnik, podržala njihove seminare.

„Moja velika ljubav je scena, a mnogo sam ponosna kada vidim da se Paljani trude da prirede nešto za svoje sugradjane. Pozdravljam Duhovnu sekciju Osnovne škole Pale i zahvaljujem im se na predivnoj priredbi upriličenoj u čast Svetom Savi na kojoj sam i sama nastupala osam godina zaredom. Pozdravljam Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ i čestitam im na svemu što su postigli, na srčanošću u koju sam se uvjerila dok sam i sama dolazila na njihove radionice u cilju da se družim sa njihovim štićenicima. Pozdravljam rad Dječijeg hora „Palčići“, čiji sam član bila skoro od osnivanja, te sam mnogo ponosna na sva kulturna i sportska udruženja koja djeluju u našem gradu i sve mlade ljude koji su u današnje vrijeme zadržali zdrave navike.“

Iako to zahtijeva mnogo uloženog truda i vremena, naša sugrađanka će se truditi da uskladi sve svoje obaveze i nakon završene srednje škole.

„Na pitanje kako uspijevam da uskladim sve aktivnosti u kojima učestvujem uvijek sam odgovarala da nikada nisam radila nešto u čemu istinski ne uživam. Pomenula sam već da kako sam starija, svoju energiju usmjeravam na školu i učenje, pa shodno tome odrekla sam se mnogih aktivnosti. Volim da se našalim i da kazem da sam u penziji i da neću više da se takmičim, bilo da se radi o plesu, ili o nečemu drugom čime se bavim, a zapravo, takmičim se sama sa sobom, radim ono što želim i trudim se da to svaki put bude sve bolje i bolje. Mislim da ću, ako Bog da upisati Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, što će, sigurna sam, od mene zahtijevati ozbiljan pristup učenju i radu. Svjesna sam da je danas obrazovanje ono što nam je najpotrebnije i uvijek sam ga stavljala ispred svega, tako da ću opet vjerovatno morati napraviti neke izbore“, zaključila je Tamara.

(www.palelive.com)

Autor:

Ivana Pavlović je rođena u Sarajevu 1988. godine. Ivana je diplomirani pravnik, učesnik brojnih projekata, radionica i volonterskih akcija. Drugi članci sa tagom Ivana Pavlović.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare