Udruženje „Birač“ – čuvar srpske tradicije

0

VLASENICA – Članovi Udruženja za očuvanje tradicije „Birač“ u Vlasenici trenutno pripremaju nove koreografije i nadaju se da će ih u toku ove godine vidjeti publika u Republici Srpskoj i Srbiji.

Prije godinu dana dobili su novog umjetničkog rukovodioca Đorđa Vasića iz Milića koji je, uprkos trenutnoj epidemiološkoj situaciji, postavio pet koreografija za koje muziku kupuju, a to je, kažu u Udruženju, značajno izdvajanje novca.

„Za godinu dana smo pripremili igre iz Leskovca i Bujanovca, spremamo igre iz Šumadije, Kosovskog pomoravlja, Dimitrovgrada, a u pripremi su i igre iz Birča. Mi radimo kao da ćemo sutra da nastupimo“, izjavio je Vasić.

Planovi za naredni period su im osnivanje pjevačke grupe i orkestra, s obzirom na to da ima mnogo igrača koji znaju da sviraju i pjevaju.

Predsjednik Udruženja Borislav Matić rekao je Srni da je Udruženja za očuvanje tradicije „Birač“ osnovano 2016. godine u Vlasenici, imalo je oko 100 članova, ali je nepovoljna situacija u vezi sa virusom korona uticala na to da ih sada ima 80.

„Tim brojem smo zadovoljni. Mi ovo radimo volonterski, sa puno ljubavi i nismo prestajali da vježbamo, bez obzira na sve nedaće, epidemiološke i finansijske. Nadamo se da će se do proljeća stanje vratiti u normalu i da ćemo nastaviti sa koncertima za koje se uveliko pripremamo“, naveo je Matić.

On je dodao da se u većini slučajeva Udruženje finansira sopstvenim sredstvima, kada idu na putovanja prikupe novac, plate kotizaciju, obezbijede prevoz, te je za opstanak Udruženja zahvalan djeci koja su strpljiva i puna entuzijazma.

„Udruženje je 2019. iz budžeta opštine Vlasenica dobilo 1.000 KM, prošle godine od opštine nismo tražili sredstva zbog situacije koja nigdje nije zlatna, a za ovu godinu imamo obećanja da će biti izdvojena dodatna sredstva za rad Udruženja, što bi nam mnogo značilo u daljem funkcionisanju“, dodao je Matić.

U Udruženju „Birač“ djeluju četiri grupe, mlađi igrači – učenici do 5. razreda osnovne škole, srednja grupa do 8. razreda, prvi ansambl i rekreativna grupa.

Sekretar Udruženja Sanja Milić, koja u prvom ansamblu igra od kada je Udruženje formirano, kaže da je teško, ali da se snalaze, posebno za narodne nošnje.

„Nemamo konkretna sredstva namijenjena za kupovinu nošnji. Dobijamo ih od sponzora koje sami tražimo, a najveći nam je predsjednik Udruženja, zatim firme iz Milića i Ugljevika. Trenutno imamo nošnju za sedam koreografija, za pojedine smo kupovali, neke smo sami šili, jer ima dosta žena koje nam volonterski pomažu. Opanke kupujemo u Loznici“, izjavila je Milićeva Srni.

Udruženje je imalo veliki broj gostovanja i takmičenja, među kojima su „DŽivdžan fest“ u Vrnjačkoj Banji, te manifestacija „Dani Vuka Karadžića“ u Loznici. U Vlasenici su lani imali zapažen nastup povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

U septembru 2018. i 2019. godine održali su godišnje koncerte za Dan opštine, kada su ugostili veliki broj Udruženja i kulturno-umjetničkih društava iz LJiga, Pecke, Osečine, Velike Drenove kod Trstenika, Brčkog i mnoga druga.

Udruženje je održalo i veliki broj humanitarnih koncerata.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare