Ubrzo rješenje problema studentskog smještaja

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je danas da će pitanje studentskog smještaja u Istočnom Sarajevu biti veoma brzo riješeno u Vladi Srpske. „To je političko pitanje koje ćemo veoma brzo riješiti u Vladi Srpske. Zatražio sam sastanak sa predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, ministrom finansija Zoranom Tegeltijom i rukovodstvom Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekao je Mutabdžija novinarima nakon razgovora sa sa predstavnicima Studentskog parlamenta Studentskog centra Pale o rješavanju problema studentskog smještaja u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je upoznao studente o proceduri odobrenja sredstava za gradnju kapaciteta studentskog smještaja za potrebe Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a ona se odnose na obezbjeđenje sredstava iz fonda Evropske investicione banke ili austrijskog kredita, druga faza.

Mutabdžija je naveo da bi od Evropske investicione banke bilo obezbijeđeno pet miliona evra za Univerzitet u Istočnom Sarajevu i pet miliona evra za Univerzitet u Banjaluci, dok bi austrijskim kreditom druga faza bilo obezbijeđeno 20 miliona evra za potrebe Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, tih 20 miliona evra, osim za studentski smještaj bilo bi namijenjeno i za nabavku autobusa za prevoz studenata, opremanje Univerziteta i druge aktivnosti.

Mutabdžija je naglasio da je prioritet završetak druge i treće faze studentskog doma u Foči, a potom u Lukavici i Palama.

On je rekao da će, u zavisnosti od visine sredstava, biti definisan i način njihove raspodjele u Lukavici i Palama. „To je krupno političko pitanje, jer zaduživanje danas nije popularno i zbog toga će se tražiti optimalna rješenja“, naglasio je Mutabdžija.

On nije govorio o tehničkim rješenjima, jer nema precizan stav o tom pitanju, i tek kada sredstva budu obezbijeđena dijalogom će se definisati prioriteti.

Predsjednik Studentskog parlamenta Studentskog centra Pale Igor Kovačević rekao je da je na Palama jedino rješenje izgradnja novog studentskog centra, a ne rekonstrukcija postojećih.

On je naglasio da je ministar upoznat o problemima u vezi sa smještajnim kapacitetima na Palama, te napomenuo da su „drugi grad u Republici Srpskoj po broju studenata“, a „studenti su primorani da se prilagođavaju uslovima koji nisu zadovoljavajući“.

Kovačević je dodao da je ministar pozdravio sve ideje studenata i iznio mogućnosti rješavanja problema smještajnih kapaciteta i povećanja studentskog standarda na Palama i o mogućnosti obezbjeđivanja sredstava.

Kovačević je naglasio da su studenti predložili organizovanje radnih grupa koje bi radile na rješavanju ovog pitanja, pa se nadaju skorijim sastancima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare