U Vlasenici se otvara Fakultet biotehničkih nauka

0

U Vlasenici će od oktobra početi sa radom novoosnovani Fakultet biotehničkih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji će imati odsjeke šumarstvo i prerada drveta. Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković i načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović potpisali su danas sporazum na osnovu kojeg se nekadašnja upravna zgrada kompanije „Boksit“ u Vlasenici daje na korištenje Univerzitetu.

„Opština je iskazala interes za formiranje fakulteta u Vlasenici i ponudila jedan od postojećih objekata da se prilagodi za ove potrebe“, rekao je Novaković i dodao da u ovoj sredini postoje uslovi za uspostavljanje ovakvih studijskih programa.

On je naveo da bi Poljoprivredni fakultet formalno bio nosilac aktivnosti na formiranju ovih studijskih programa.

Novaković je dodao da u prvoj i drugoj godini studija ova dva fakulteta imaju veliki broj zajedničkih predmeta i da Poljoprivredni fakultet ima solidan kadar koji bi odmah mogao da počne sa nastavom.

On je napomenuo da će danas imenovati komisiju koja će voditi sav posao u vezi sa studijskim programima koji treba da verifikuje Senat Univerziteta, a onda uputi resornom ministarstvu i Savjetu za visoko obrazovanje.

Načelnik opštine Vlasenica Mladen Popović istakao je da je opština kreditnim zaduženjem obezbijedila 1.700.000 KM za rekonstrukciju nekadašnje upravne zgrade kompanije „Boksit“ iz Milića.

On je doda da je projekat započet prošle godine i izrazio nadu da će 1. oktobra objekat biti predat Univerzitetu Istočno Sarajevo.

Popović je napomenuo da opština Vlasenica trenutno nema nikakvih kreditnih zaduženja i da ima potpunu budžetsku stabilnost.

„I u ovim teškim vremenima funkcionišemo izuzetno stabilno, nemamo nikavih problema, a prošle godine 20 odsto budžeta izdvojeno je za kapitalna ulaganja“, rekao je Popović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare