U Vlasenici počinje implementacija projekta „Mreža za aktivne zajednice“

0

VLASENICA – Načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović i Željana Pjevalica, izvršna direktorica Udruženja žena „Priroda“ Bratunac danas su potpisali memorandum o razumjevanju u sklopu projekta ”Mreža za aktivne zajednice”, koji finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012).

Ovaj projekat realizuje se u 4 opštine, a implementira ga Fondacija Mozaik iz Sarajeva sa partnerskim organizacijama „Priroda“ Bratunac, „Sara“ Srebrenica „ToPeeR“ Doboj i „Pod istim suncem“ Jablanica. Projekat ima za cilj da doprinese unapređenju rada savjeta MZ u Bosni i Hercegovini i većem uključivanju tradicionalno marginalizovanih grupa, posebno žena i mladih, u njihov rad. Specifični ciljevi projekta su:

  • Formirati četiri centra za razvoj mjesnih zajednica koji će kroz saradnju sa lokalnim upravama pružati edukaciju i savjetodavne usluge savjetima MZ
  • Ojačati Mrežu sa pet organizacija koje će razviti kapacitete za primjenu EMI metodologije u radu sa mjesnim zajednicama
  • Potaknuti učešće žena i mladih i povećati efektivnost rada 45 savjeta MZ na infrastrukturnom i društvenom razvoju
  • Unaprijediti metode rada 4 lokalne uprave sa savjetima MZ

Načelnik opštine Vlasenica Dragoslav Todorović, koji je ujedno bio domaćin prijema, istakao je značaj ovog projekta za građane Vlasenice i izrazio nadu da će se kroz planirane edukacije podstaći učešće građana u društvenim tokovima.

Na ovaj način će se povećati efikasnost MZ u provođenju razvojnih projekata, kao i povjerenje mještana prema savjetima i njihova spremnost da se intenzivno uključe u razvojne aktivnosti u svojim zajednicama.

U okviru projekta, održaće se edukacije za članove pet savjeta mjesnih zajednica sa područja opštine, te zastupanjem i promocijom interesa za prava žena i mladih u radu savjeta MZ u skladu sa pozitivnim zakonima doprinjeće se izradi antidiskriminativnih politika (statuta MZ, odluka o izborima i sl.) što će nadalje imati uticaja na brži i ravnomjerniji razvoj mjesnih zajednica i čitave opštine.

Ukupna vrijednost projekta u 4 projektne opštine iznosi 229.353 Eura. Projekat će trajati 24 mjeseca, odnosno do kraja 2014. godine.

(www.palelive.com / opstina-vlasenica.org)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare