U utorak nastavak suđenja za ratne zločine nad Srbima u Trnovu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Pred Sudom BiH u utorak, 19. januara, biće nastavljeno suđenje Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, koji su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova na početku rata u BiH.
Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskh oružanih snaga.

Na ročištu održanom 12. januara svjedok Tužilaštva BiH govorio je o mogućim uzrocima smrti i u kakvom su stanju bila tijela Srba koja su 1993. godine pronađena na području Trnova.

U ime Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danilo DŽeletović je, zajedno sa timom, radio uviđaj u Trnovu, pri čemu je zaključeno da su žrtve stradale najmanje godinu dana ranije, a tijela su bila u raznim stanjima i na različitim lokacijama.

On je istakao da je 10 žrtava sahranjeno bez glave.

DŽeletović je tom prilikom naveo da su im u identifikaciji žrtava pomogli mještani koji su im dali i neke druge informacije o smrti i eventualnim počiniocima, te da su neka tijela morali da zakopavaju srpski zarobljenici.

U unakrsnom ispitivanju svjedok je rekao da nije provjeravao informacije dobijene od mještana, ali da jesu neke druge službe.

Prema njegovim riječima, sačinjeno je oko 50 zapisnika, od kojih se većina odnosila na civilne žrtve.

Svjedok se prisjetio da je oko vrata jedne žrtve bila svezana marama, a u zapisniku je navedeno da je ta osoba udavljena.

Na upit odbrane drugooptuženog Šarića na osnovu čega je to konstatovano, svjedok je odgovorio da su svi „pokazatelji govorili u tom pravcu, ali i da je i on posumnjao zato što je njeno tijelo bilo toliko oteklo“, prenosi Birn.

Za optuženog Godinjaka svjedok je rekao da se spominje kao komandant jedinice, ali da ga lično ne poznaje. On je dodao da ima saznanja da je Godinjak pomogao jednom licu čiju su suprugu ubili njegovi vojnici.

Svjedok je naveo da je čuo da se spominje i Medaris Šarić, kao i Hrvatske obrambene snage, ali da to za njega nije bilo bitno.

DŽeletović je istakao da je veliki dio posmrtnih ostataka koji su bili na otvorenom bio izložen dejstvu vremena i životinjama, te da je to otežavalo utvrđivanje pravog uzroka smrti.

Ročište će biti održano 19. januara od 9.00 do 12.30 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare