U susret 22. Vidovdanskim pjesničkim susretima na Romaniji: Povelja Blagoju Bakoviću

0

SOKOLAC – Po dvadaset i drugi put u Sokocu će se održati Vidovdanski pjesnički susreti, jedna od  najstarijih  književnih manifestacija u Republici Srpskoj.  I ove godine   pjesnički karavan će, uoči Vidovdana, krenuti iz Han Pijeska, gdje će se održati  pjesničko veče.  Na  dan Svetog Vida Sokolac će biti domaćin centralnih  sadržaja ove tradicionalne manifestacije.

U Vojničkom  spomen-groblju, u 11 časova, održaće se  Poetski pomen, na kome će stihove  govoriti  učesnici  Vidovdanskih pjesničkih susreta.  Planirana je , u popodnevnim časovima, promocija  knjiga čiji su autori članovi Književnog kluba „Romanija“. U prostoru Duhovnog centra „Romanijske Lazarice“  održaće se centralno pjesničko veče, na  kome će  Povelja Vidovdanskih pjesničkih susreta biti uručena  pjesniku i esejističaru iz Vrbasa Blagoju Bakoviću.

Izuzetno smo srećni što će ovo priznanje  biti dodijeljeno, pored sjajne niske prethodnih laureata, sasvim zasluženo i Blagoju Bakoviću, jednom od najvećih živih poeta srpskog naroda. Među  dosadašnjim dobitnicima ovog  visokog priznanja su: Milosav Tešić, Matija Bećković, Dara Sekulić, Zoran Kostić, Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Ranko Pavlović, Slobodan Rakitić, Ranko Preradović, Boro Kapetanović, Vladimir Nastić, Milan Nenadić, Đorđo Sladoje, Rajko Petrov Nogo… Povelja  Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji dodjeljuje se za doprinos afirmaciji srpske književnosti i kulture, drugim riječima, može se reći, za životno djelo – kaže predsjednik Književnog kluba „Romanija“  Milanko Borovčanin Romsok.

Blagoje Baković je rođen 4. aprila 1957. godine u Bojištima, kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Od  1979. godine, kad mu je, u izdanju Književnog kluba „Vladimir Mijušković“ iz Nikšića, iz štampe izašla prva knjiga „Žeđ pod vodom“, pa do danas objavio je preko 30 knjiga. Evo samo nekoliko naslova: „Šaptačeva smrt“, „Poskok“, „Marokanske bajke“, „Sačma“, „Živim daleko“, „Krevetac za  caricu“,  „Čarobni pastir“, „Povratak na Itaku“, „Čehovljev kofer“,  „Govorilo“, „Sveti Sava – školska slava“, „Nadgrobni oblak“, „Ogovaranje proleća“, „Čežnja za rukopisom“, „Sećanje na mrave“, „Vatra za kopitama“, „Grudva u snegu“, „Put“…

Baković je  dobitnik brojnih prestižnih nagrada, među kojima su nagrade: „Blažo Šćepanović“,  „Zaloga“, „Libertas“, „Kočićevo pero“,  „Smederevske pesničke jeseni“,  „Čarnok“, „KPZ Vrbas“, „Oktobarska nagrada  oslobođernja Vrbasa“… Ravnopravno sa Matijom Bećkovićem, dobitnik je nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ u 2008. godini. Za ukupno stvaralaštvo na srpskom jeziku dodijeljena mu je nagrada „Milica Stojadinović – Srpkinja“ u 2005. godini.

U okviru Antologije srpske poezije dvadesetog vijeka, na ruskom jeziku, zastupljen je sa 50 pjesama.  Pjesme su mu prevođene na 20 jezika. Zastupljen je u preko pedeset antologija poezije na srpskom i stranim jezicima. Osim poezije piše i esejistiku. Živi u Vrbasu.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare