U subotu obilježavanje Dana Vojne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske u saradnji sa Boračkom organizacijom Istočno Novo Sarajevo obilježiće u subotu, 23. maja, Dan Četvrtog bataljona Vojne policije.

Veterani će se okupiti kako bi se sjetili svojih poginulih i umrlih saboraca i odali im dužnu poštu, rečeno je Srni u Udruženju.

Prije početka ratnih dejstava jedinica je bila u sastavu 288. bataljona Vojne policije JNA /bivša 7. Armijska oblast/, koja je bila smještena u sarajevskoj kasarni „Viktor Bubanj“.

Jedinica je 23. maja. 1992. godine napustila kasarnu i bila je izmještena u selo Tvrdimići, gdje se prvi put postrojava u formatu bataljona 25. maja i taj dan se proslavlja kao zvanični Dan Četvrtog bataljona Vojne policije.

Uz uobičajene vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od ratnih dejstava neprijatelja.

Pripadnici ove jedinice ratovali su na Treskavici, Igmanu, Bjelašnici, Mojmilu, Nišićkoj visoravni…

Jedinica je bila angažovana i na otkrivanju i sprečavanju kriminalnih aktivnosti u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

U rejonu Grepka jedinica je bila angažovana u protivterorističkim dejstvima, gdje je na jednom od tih zadataka poginuo komandant bataljona kapetan Nedeljko Lizdek. Uz Lizdeka, još devet vojnih policajaca je ugradilo živote u temelje Republike Srpske.

Kraj rata jedinica je dočekala na igmanskom ratištu, u selu Bjelovac, odakle se povukla u januaru 1996. godine. Zadatak jedinice u to vrijeme bio je da pomogne stanovništu tadašnjeg Srpskog Sarajeva koje je napustilo naselja koja su po Dejtonskom sporazumu pripala Federaciji BiH.

I na tim zadacima po veoma teškim vremenskim uslovima, pripadnici jedinice su pokazali veliku profesionalnost i obučenost.

Poslije rata jedinica je nastavila djelovanje u mirnodobskim uslovima. 1997. godine jedan broj vojnika potpisuje svoje prve profesionalne ugovore. Tada je jedinica bila u sastavu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni „Miloš Obilić“ na Palama.

Jednica je u više navrata proglašavana za najbolju četu u sastavu brigade, a 1998. godine 505. Motorizovana brigada proglašena je za najbolju jedinicu u Vojsci Republike Srpske, a sve to na osnovu rezultata njene čete koja je podnijela najveći teret na provjerama komisije iz Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Udruženje veterana Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa poziva sve učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske da u subotu, 23. maja, prisustvuju obilježavanju Dana Četvrtog bataljona Vojne policije.

Prema Program obilježavanja, u 10.00 časova biće održan pomen za poginule i umrle pripadnike jedinice u Spomen-sobi u Lukavici, pored Kulturnog centra, za 10.30 časova predviđen je parastos u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a nakon toga i druženje i posluženje u crkvenom domu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare