У суботу научни скуп „Русија у совјетској епохи: Друштво и књижевност“

0

АНДРИЋГРАД – „Русија у совјетској епохи: Друштво и књижевност“ назив је научног скупа који ће бити одржан у суботу, 14. октобра, у Андрићевом институту у Андрићграду, у организацији од‌јељења за књижевност и друштвених наука.

Отварање прве сесије, којом ће предсједавати Мило Ломпар, предвиђено је у 10.00 часова.

Учесницима скупа обратиће се Мирослав Ивановић, који ће говорити о теми „Однос друштва, идеологије и књижевности у СССР: мит и реалност“, и Весна Тријић – „Совјетски писац као идеологема: Кратка биографија А. А. Дармолатова Данила Киша“.

Потом ће говорити Ломпар о теми „Руски и совјетски ‘либерални’ емигранти: Александар Херцен и Нина Берберова“ и Бошко Милосављевић – „Свијет Русије /Совјетског савеза/ и Киргизије у д‌јелима Чингиза Ајтматова“.

У 11.20 предвиђена је пројекција документарно-играног филма „Траговима свједока“, а у 12.00 часова почиње друга сесија којом ће предсједавати Слободан Антонић.

У оквиру друге сесије предвиђено је обраћање Дејана Мировића, који ће говорити о теми „Устав СССР из 1936: формалне правне норме и њихова примјена“, Зорана Чворовића – „Политика украјинизације као примјер рјешења националног питања у раној фази СССР-а“, те Слободан Антонић – „Спор око Солжењицина“.

Потом ће се учесницима скупа обратити Владимир Димитријевић – „Нови мученици Свете Русије: свједочења и записи о страдању Цркве под комунизмом“, и Милан Брдар.

Трећа сесија у оквиру које је предвиђена дискусија почиње у 17.00 часова, а предсједаваће Мило Лопмар.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Фб)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare