U Specijalnoj bolnici za psihijatriju na Sokocu primjenjuju se sve mjere zaštite

0

SOKOLAC – Specijalna bolnica za psihijatriju na Sokocu skoro godinu dana funkcioniše u skladu sa planom suzbijanja virusa korona kako bi zaštitila svoje pacijenate i zaposlene, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora ove ustanove Snežana Kojić.

Kojićeva je istakla da imaju dovoljan broj zaštitne opreme, sredstava za dezinfekciju, puls oksimetara, boca za kiseonik i brzih antigneskih testova.

On je dodala da su navedenu opremu dobili od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kojićeva je navela da Specijalna bolnica ima 136 pacijenata, od kojih su trenutno tri zaražena virusom korona i smještena su u izolovanu prostoriju, uz primjenu svih propisanih mjera.

Ona je dodala da je za sada zabranjen prijem novih pacijenata na muškom akutnom odjeljenju, kao i posjete na odjeljenjima i ulaz nezaposlenim licima u bolničku upravu.

„Ispred kapije je postavljen kontejner gdje se vrši prijem, uz mjerenje temperature i primjenu brzog testa na virus korona“, navela je Kojićeva, dodavši da je planirana nabavka još jednog kontejnera za pacijente prije samog ulaska u ovu bolnicu.

Ona je naglasila da će uskoro biti imenovane tri osobe iz ove ustanove koje će proći edukaciju u vezi sa sprovođenjem vakcinacije pacijenata i 119 zaposlenih.

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju, podsjetila je Kojićeva, donesen je plan funkcionisanja ove ustanove za narednih šest mjeseci, a kojim je naložena svakodnevna dezinfekcija prostorija, sezonska dezinsekcija, deratizacija, te primjena posebnih standarda u kuhinji, restoranu i čuvanju hrane.

Ona je istakla da je od početka pandemije pojačana saradnja sa Regionalnim centrom Instituta za javno zdrvstvo Srpske i higijensko-epidemiološkom službom lokalnog Doma zdravlja „Dr LJubomir Ćeranić“.

Psihijatrijska bolnica na Podromaniji kod Sokoca počela je sa radom 22. decembra 1958. godine kao najveća ustanova tog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji, sa smještajnim kapacitetom od 500 kreveta, a danas ima oko 200 ležajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare