U proceduri povećanje cijena smještaja

0

SOKOLAC – U Javnoj zdravstvenoj ustanovi Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu u proceduri je povećanje cijena troškova smještaja sa 72 KM na 100 KM po pacijentu dnevno, rekao je Srni vršilac dužnosti direktor ove ustanove Zoran Kosorić.
„Očekujemo i finansijsku podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Ministarstva pravde Srpske do stvaranja uslova za samofinansirajuće poslovanje od prihoda vršenjem registrovane djelatnosti“, rekao je Kosorić.

On kaže da u Zavodu za forenzičku psihijatriju trenutno imaju 36 pacijenata, od kojih je osam preuzeto iz Psihijatrijske bolnice Sokolac, a ostali su iz cijele Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

„Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac je jedina ustanova ovakvog tipa i smatramo da će biti dovoljno pacijenata, ali zbog specifičnosti ove djelatnosti i određenih administrativnih procedura, prijem pacijenata u Zavod se vrši postepeno“, pojasnio je Kosorić.

Kapacitet Zavoda je 200 bolničkih postelja.

U ovoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u potpunosti su uspostavljene sve funkcije Zavoda i obezbijeđen potreban kadar.

Zavod je odmah nakon zvaničnog otvaranja 5. decembra 2016. omogućio smještaj forenzičkih pacijenata kojima je ranije izrečena mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u ustanovi zatvorenog tipa iz forenzičkog odjeljenja Psihijatrijske bolnice Sokolac.

„Strateški cilj ove ustanove u narednom periodu je kadrovsko jačanje i obezbjeđenje dovoljnog broja potrebnog stručnog medicinskog kadra i pružanje zdravstvenih i drugih usluga pacijentima u skladu sa savremenim standardima i propisima koji regulišu ovu oblast“, naglasio je Kosorić.

On napominje da je finansiranje Zavoda definisano Sporazumom o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare