Izložba „Tragovi u vremenu“

0

ZVORNIK – U Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci Zvornik danas je otvorena izložba „Tragovi u vremenu“, na kojoj je predstavljen dio fonda zavičajne zbirke, odnosno publikacije zavičajnih pisaca, fotografije, plakati, časopisi, bilteni, katalozi i ostala građa u vezi sa ovim područjem kroz različite vremenske periode.
Autor izložbe Branka Mitrović navela je da je riječ o fondu koji nije bio svakodnevno dostupan javnosti, a čuva se u posebnom odjeljenju zavičajne zbirke.

„Ovo je prvi put da se dio zavičajne zbirke izloži i pokaže sugrađanima kako bi se upoznali sa istorijom ovog grada u svim segmentima, odnosno istorijom, privrednim razvojem, političkim prilikama, kulturom, sportskim događajima“, rekla je Mitrovićeva.

Sav štampani materijal nalazi se u fondu zavičajne zbirke i čine ga publikacije ne samo autora sa ovih prostora, već i svih drugih koji su pisali o Zvorniku.

Prema riječima autora izložbe, u zavičajnoj zbirci nalazi se i fond neknjižne građe kao što su fotografije, bilteni, prospekti, časopisi, plakati, diplomski, magistarski i doktorski radovi, jednom riječju kompletna prošlost i sadašnjost grada.

Mitrovićeva kao raritet izdvaja knjigu popisa stanovništva BiH iz 1910. godine iz doba Austrougarske, te fotografije starog Zvornika i ondašnjih zvorničkih porodica.

Direktor ove biblioteke Negosava Stjepanović podsjetila je da je Narodna biblioteka u prošloj godini obilježila 70 godina rada i postojanja i da je u tim godinama stekla bogat fond zavičajne zbirke, kao i bogat fond svih ostalih publikacija.

„Posebno smo ponosni na fond zavičajne zbirke koji govori o specifičnosti našeg grada i regije i koji je na raspolaganju sugrađanima, prije svega učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i za sve one koji se bave nekim istraživačkim radovima“, naglasila je Stjepanovićeva.

Ona je podsjetila da je građa, koju su sugrađani stvarali kroz vjekove, dostupna samo u prostorijama biblioteke.

Izložba će biti otvorena u narednih 15 dana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare