U porti Hrama Svetog Varnave uskoro počinje gradnja parohijskog doma

0

ISTOČNO SARAJEVO – U porti Hrama Svetog Varnave na Vranješu u Istočnom Novom Sarajevu uskoro bi trebalo da počne gradnja parohijskog doma, izjavio je starješina hrama, protojerej Boško Tošović.

Parohijski dom će se sastojati od veće višenamjenske sale, kapaciteta 120 mjesta za sjedenje, kancelarije za sveštenike i imaće potrebne mokre čvorove.

Tošović je Srni rekao da je gradnja parohijskog doma, palionice svijeća i prodavnice trebalo da počne prošle godine, ali da su, zbog aktuelne epidemiološke situacije i krize koju je virus korona prouzrokovao, radovi odgođeni.

„Objekat će biti prizeman, tako da stanovi za sveštenike nisu planirani, pošto ne želimo da zatvara crkvu, koja je na uzvišenom vidnom mjestu, ukrašena dekorativnom rasvjetom i nekako se već umilila ljudima“, naveo je Tošović.

On je dodao da su, zbog toga, temelji za parohijski dom iskopani niže, dok će prodavnica i palionica svijeća biti izgrađene bliže Hramu.

Očekuje se da će intenzivniji radovi krenuti na ljeto ili jesen.

„LJepota našeg hrama je i lokacija, koja je jedan mali vidikovac sa kojeg se može vidjeti panorama Istočnog Sarajeva. LJudima će biti interesantno i da dođu u crkvu, prošetaju okolo i uživaju u pogledu na naš lijepi grad“, rekao je Tošović.

Tošović je naglasio da je podnesen zahtjev da se dokupi još 2.000 metara kvadratnih da bi se proširila postojeća parcela oko Hrama, što će omogućiti da se izgradi parking i svi neophodni objekti, nakon čega će biti popločan i plato.

On je rekao da se duhovni život u proteklih godinu dana odvijao normalno, uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera.

Tošović je ukazao da je Crkva uvijek sa svojim narodom – u radosti, žalosti, bijedi, pa i u ovoj nedaći, napominjući da je potrebno da se svi mole jedni za druge.

„I pored ove situacije, naša crkva je bila posjećena“, rekao je protojerej Tošović i dodao da se uvijek poslije liturgija tokom posta pred ikonom Bogorodice „Utoli pečali“ /Naše brige/ mole da zaštiti i sačuva sve koji su oboljeli od kovida 19, ali i drugih bolesti.

Tošović je istakao da svi moraju biti odgovorni, ali da nikako ne treba živjeti u strahu, koji čovjeka lišava dostojanstva, dok molitva ohrabruje, skida brigu i oslobađa straha.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare