U Kruševcu gostovalo Studentsko pozorište Pale

0

U okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ u Kruševcu je večeras gostovalo Studentsko pozorište Pale sa predstavom „186. stepenik“ u režiji Nemanje Kostića i prema tekstu Borislava Pekića.

Kruševačka publika je imala pozitivne impresije o predstavi u kojoj su igrali Veljko Đoković, Nemanja Popović, LJubica Čvoro, Nikola Đoković i Dimitrije Đević.

Osim predstavnika grada Kruševca izvođenju predstavi prisustvovao je i pozorišni reditelj Aleksandar Pejaković iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Pejaković je izjavio da manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ na radost Srba sa obje strane Drine, raste i razvija se, prati novo doba, usvaja njegove novine.

On je naglasio da su „Dani Srpske u Srbiji“ uspješna manifestacija, prije svega zato što je njen idejni tvorac, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, od samog početka težio da ona bude utemeljena na evropskim vrijednostima.

„Manifestacija od osnivanja ne nosi samo evropske vrijednosti, već i vrijednosti koje krase našu zemlju i Srbiju u čijim temeljima je gostoprimstvo, njegovanje prijateljstva i otvorenost srca prema svima koji vole Republiku Srpsku. Zato je trebamo čuvati sa uvjerenjem da je ona samo mlađa sestra otadžbini Srbiji“, rekao je Pejaković novinarima.

On je dodao da ga posebno raduje što su njegove kolege iz Studentskog pozorišta Pale večeras u Kruševcu.

Izvođenju predstave prethodio je sastanak u upravi Grada Kruševca delegacije Predstavništva Republike Srpske u Beogradu sa pomoćnikom gradonačelnika Kruševca Jelenom Todorović na kojem je razgovarano o saradnji gradova i opština iz Republike Srpske i Srbije.

Todorovićeva je istakla da se raduje što se program „Dana Srpske u Srbiji“ i ove godine realizuje u Kruševcu.

Ona je najavila da će i ubuduće rado prihvatiti inicijative za unapređenje saradnje koje budu došle iz Predstavništva ili direktno iz Republike Srpske.

Grad Kruševac ima potpisanu povelju o bratimljenju sa Bijeljinom od 2008. godine i protokol o uspostavljanju saradnje sa Istočnim Sarajevom od 2013. godine.

Od 2006. godine izlagači iz Kruševca učestvuju na poljoprivrednom sajmu u Bijeljini, a izlagači iz Bijeljine nastupali su na sajmu u Kruševcu 2016. i 2017. godine. Planirano je da se ova praksa nastavi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare