U kabinetu načelnika opštine održana javna rasprava o Nacrtu opštinskog budžeta za 2013. godinu

0

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Slaviša Mišković u svom kabinetu je organizovao javnu rasparavu o Nacrtu opštinskog budžeta za narednu godinu, kojoj su, pored direktora lokalnog radija, Doma zdravlja i Osnovne škole “Vuk Karadžić”, Stojanke Nikolić , Gorana Lončarevića i Momira Radojčića, prisustvovali predstavnici većine višegradskih nevladinih organizacija.

Prije početka rasprave načelnik Mišković je upoznao direktore i predstavnike nevladinog sektora sa projektovanim opštinskim budžetom za narednu godinu i madalitetima njegove raspodjele.
– Za 2013. godinu planirali smo budžet u iznosu od 8.386.450 KM, rekao je Mišković i dodao da je nastojao da obezbijedi što realniju i pravedniju raspodjelu raspoloživih sredstava svim budžetskim korisnicima.

Mišković je rekao da su iskazane potrebe budžetskih korisnika za novcem iz opštinskog budžeta bile veće za 1.500.000 KM od očekivanog i projektovanog priliva sredstava u opštinsku kasu. On je naglasio da razumije potrebe budžetskih korisnika , ali da se one realno ne mogu ispuniti. Zato je apelovao na sve predstavnike nevladinog sektora i prisutne direktore da pokušaju iznaći dodatne izvore finasiranja.

U raspravi koja je uslijedila nakon načelnikovog uvodnog izlaganja učestvovali su svi prisutni predstvnici nevladinog sektora i direktori. Većina od njih argumentima je pokušala da dokaže da su im planirana sredstva nedostatna za normalno funkcionisanje preduzeća i organizacija koje predstavljaju.

Direktor Doma zdravlja, Goran Lončarević, u dužoj raspavi je obrazložio postojeće ekonomsko stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koje je rekao da je teško i složeno.
On je rekao da se Dom zdravlja trenutno nalazi u finansijskoj dubiozi od oko 1.800.000 KM, a da je ona nastala u periodu od 2006. do 2012. godine.
– Od Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske godišnje dobijemo oko 1.000.000 maraka, što svakako nije dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova ove zdravstvene ustanove , a kamolin za vraćanje nagomilanih kreditnih obaveza, istakao je Lončarević.

Lončarević je zato zatražio od načelnika opštine da se poveća planirani iznos granta iz opštinskog budžeta za Dom zdravlja , istakavši pri tom da bi, ukoliko se to ne desi, zdravstvena zaštita građana mogla doći u pitanje.

Reagujući na diskusiju doktora Lončarevića načelnik Mišković je rekao da probleme zdravstva treba rješavati sistemski i na nivou Republike Srpske, jer je to i obaveza resornog ministarstva. On je naglasio da je svjesno planirao manji iznos granta za Dom zdravlja, kako bi izvršio pritisak na Fond zdravstvenog osiguranja i resorno minstrastvo da odvoje veći dio sredstava za zdravstvene ustanove koje obavljaju primarnu zdravstvenu zaštitu, pa i za Dom zdravlja u Višegradu.
Pri tom je iznio interesantan podatak o povratu sredstva od doprinosa za zdravstvo koja se prikupe na području višegradske opštine.
– Pravio sam analizu koja eksplicitno dokazuje da se od doprinosa za zdravstvo koje plaćaju zaposleni u Višegradu godišnje prikupi čak 4.000.000 KM, a da se Domu zdravlja “vrati” samo 1.000. 000 KM, rekao je Mišković i dodao da će se i lično založiti da se ovakav nepravedan pristup viših institucija vlasti prema jedinoj zdravstvenoj ustanovi u Višegradu promijeni u pozitivnom smislu.

Rekapitulirajući raspravu o stanju u Domu zdravlja Mišković je rekao da on neće dozvoliti da ova zdravstvena ustanova dođe u situaciju da ne može da funkcioniše, zašto mu, između ostalog, stoji na raspolaganju i budžetska rezerva.
I direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Momir Radojčić iznio je niz podataka o teškoj ekonomskoj situaciji u ovoj školskoj ustanovi ,a slična je bila i diskusija direktorice Radio-televizije Višegrad Stojanke Nikolić. I jedno i drugo su rekli da njihovi materijalni troškovi znatno nadmašuju iznos sredstava koja su im namijenjena u budžetu za narednu godinu.

Načelnik Mišković je rekao da Ministarstvo za obrazovanje i kulturu Republike Srpske mora znatno više da ulaže u osnovno obrazovanje, a da će Radio televizija Višegrad , nakon prelaska u nove prostorije u bivšoj zgradi MUP-a, na godišnjem nivou uštedjeti približno 15.000 KM, koliko sada plaća kiriju u iznajmljenom prostoru.
– To nisu nimalo beznačajna sredstava, naglasio je Mišković i još jednom ponovio da svi podjednako moramo snositi posljedice ekonomske krize i teške ekonomske situacije u Višegradu.

Pored načelnika Miškovića, zamjenika načelnika opštine Milana Nikolića, načelnika Odjeljenja za finansije Njegoša Tanaskovića i višeg stručnog saradnika za sport Boška Furtule, javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici Opštinske boračke organizacije, Regionalnog sindikata sa sjedištem u Višegradu, KUD-ova “Bikavac” i “Kralj Petar I ujedinitelj”, Udruženja „Četvero i više“, Udruženja logoraša Višegrad, Srpskog sokolskog društva „Soko“, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca, Opštinske organizacije crvenog krsta, Udruženja preduzetnika, Lovačkog udruženja i Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Stara Hercegovina“.

Prethodno je održana i javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2013. godinu sa direktorima javnih ustavova koje se najvećim dijelom finasisraju iz opštinske kase. Konačan prijedlog Nacrta budžeta biće ponuđen odbornicima na usvajanje na trćoj redovnoj sjednici Skupštine opštine koja je zakazana za 27. decembar.

(www.palelive.com / opstinavisegrad.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments