U hotel se samo sa kravatom ulazilo

0

VIŠEGRAD – U toku su posljednje pripreme za ponovno otvaranje nekadašnjeg Hotela „Višegrad“, koji je, od kako ga je kupila opština, dobio ime „Andrićev konak“ – 1963. godine, a kada je prvi put otvoren, ovaj hotel bio je najsavremeniji turističko-ugostiteljski objekat u regiji.

Hotele na obali rijeke Drine, neposredno uz most Mehmed-paše Sokolovića, sa ljetnom baštom prekrivenom kestenovima i platanima, izgradilo je preduzeće „Panos“ u okviru „Projekta Sarajeva“.

Svojevremeno je bilo planirano da hotel ima tri sprata, ali se zbog nedostatka novca stalo na dvije etaže. Dugogodišnji ugostiteljsko-turistički radnik, a sad penzioner, Duško Andrić prisjeća se dana „punih zanosa i elana“, kada je u hotelu radilo 40 radnika, a 17 konobara.

„U ljetnom periodu radilo se u tri smjene, a gostiju je bilo napretek. Ostalo je zabilježeno da je u vrijeme proslave na Tjentištu na Sutjesci u hotelu za jedan dan prodato 8.000 boca piva i mesa od 38 jagnjadi“, priča Andrić.

Tada su žene koje su sjekle jagnjeće meso na ražnju mijenjane svaka četiri sata jer bi ih, pošto su držale „sječku“, zaboljele ruke!

Na trgu pored hotela nalazila se autobuska stanica pa je, recimo, istovremeno pet autobusa „Autoprevoza“ iz Čačka na liniji Sarajevo – Skoplje tu pristajalo, a putnici su bili gosti hotela.

Prolaskom vozila u tranzitu za vrijeme turističke sezone na relaciji Beograd – Dubrovnik bila je opterećena i Ćuprija na Drini jer se na njoj, istovremeno, a to svjedoče i stare fotografije, nalazilo i po desetak autobusa.

„Tada je Zavod za zaštitu spomenika kulture BiH postavio brojač koji je izbrojio da je Ćupriju za 24 časa prešlo 10.000 različitih vozila, računajući i teške kamione“, sjeća se Andrić.

Rukovodstvo hotela, na čijem je čelu bio prvi direktor Duško Mikavica, slalo je konobare na školovanje u Ugostiteljsku školu u Sarajevu, a praktičnu obuku su imali u Hotelu „Nacional“.

Višegradski hotel bio je mjesto okupljanja i starih i mladih. U toku zime za omladinu su pripremane čajanke, bez točenja alkohola, ali su se oni, kao i uvijek, snalazili, pa je potrošnja ruma u čaju bila povećana na desetine puta.

Kada je otvoren hotel, po selima se pričalo da seljaci u opancima ne mogu u njega da ulaze i da su gosti obavezno morali imati kravatu. „To je bila `proturena priča`, ali istina je da su se gosti svečanije oblačili kad su ulazili u hotelske prostorije“, kaže Duško Andrić.

Višegrađani su u to vrijeme projekat hotela „pozajmili“ opštini Priboj za hotel koji je izgrađen u blizini tamošnje autobuske stanice.

Menadžment Hotela „Andrićev konak“, koji je počeo sa radom 22. septembra ove godine, priprema niz novih sadržaja u renoviranom starom hotelskom objektu.

U njemu će se nalaziti i „Andrićev apartman“, soba u kojoj je književnik i nobelovac Ivo Andrić boravio prilikom dolazaka u grad svog djetinjstva 1963. i 1972. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare