U Domu kulture Višegrad predstavljena knjiga „Pisac i priča“, Žanete Đukić-Perišić

0

U petak veče, 11. oktobra, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Višegrad, u okviru sedmice posvećene 121. godišnjici rođenja književnika i nobelovca Iva Andrića, u maloj Sali višegradskog Doma kulture promovisana je knjiga „Pisac i priča“, autora Žanete Đukić Dejanović iz Beograda.

Otvarajući ovo književno veče Danka Mitrović, predsjednica Višegradske “Prosvjete” je naglasila da ova jedinstvena stvaralačka Andrićeva biografija, po načinu pristupa životu i djelu velikog pisca i novim otkrićima o njegovom cjelokupnom opusu, prevazilazi sve dosadašnje biografije i monografije posvećene autoru neprolaznog romana “Na Drini ćuprija”.

Žaneta Đukic Perišić, kao jedan od najboljih poznavalaca života i djela Ive Andrića, opsežnim istraživanjem je došla do niza novih, neotkrivenih detalja iz piščevog života, otvorivši čitaocu vrata njegove književne radionice.

SJEDIO, ĆUTAO I PISAO

Posebno mi je bilo zanimljivo da posmatram Andrića kada je najviše ćutao, za vreme Drugog svetskog rata, u okupiranom Beogradu, gde se vratio sa grupom diplomata iz Berlina, opredelivši se za princip ćutanja, izbegavajući da bude sumljiv kao pripadnik “Mlade Bosne”, pojasnila je Đukić-Perišić, dodavši da je Ivo Andrić tada odlučio da sedi, ćuti i piše.

Ona je podsjetila da je, zahvaljujući tom opredjeljenju, Ivo Andrić za vrijeme Drugog svjetskog rata napisao svoja tri najveća romana: “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Gospođica”.

Pojašnjavajući značaj i poruke ove Andrićeve stvaralačke biografije, Mileta Aćimović, književni kritičar iz Beograda je rekao da smo svi dužni onom što je napisano na našem jeziku, u Srpskom nacionalnom duhu.

PREPOZNAJU NAS JEDINO PO CRNjANSKOM I ANDRIĆU

U savremenom svetu danas će nas prepoznati jedino po Crnjanskom i Andriću. Istinski heroji srpske istorije nisu vojvode i generali, već heroji kulture. A na visokom i najvišem mestu tih heroja kulture stoji ime Iva Andrića, naglasio je Aćimović.

On je rekao da se u ovoj knjizi na jednostavan način i uz naučna mišljenja prati dvostruki Andrićev put.

Taj dvostruki put je često prepleten u jedinstvu njegovog dela. Kroz prikaz Andrićevog umetničkog dela mnogo više saznajemo o sebi i o duhu naše istorije i tradicije, pogotovo u sklopu srpskih i njemu sličnih naroda na ovom prostoru, nego što to možemo da saznamo iz biblioteka opsežnih i obimnih knjiga, izjavio je Aćimović, dodavši da je upravo zbog toga Andrićevo djelo i danas itekako živo, što je posebno naglašeno u knjizi “Pisac i priča”.

(www.palelive.com / www.opstinavisegrad.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments