U Dobrunu počelo obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka

0

VIŠEGRAD – U manastiru Dobrun kod Višegrada služena je Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja 215 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Svetoj liturgiji, koju je služilo bratstvo manastira Dobrun, prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, izaslanik predsjednika Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici boračkih organizacija i Vlade Srbije.

Nakon liturgije služen je i parastos.

U Višegradu se danas održava i centralna manifestacija Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

U 12.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu, a zatim obraćanje zvaničnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992 do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

 

Položeni vijenci na spomenik braniocima Srpske


Na Trgu palih boraca u Višegradu danas su položeni vijenci kod centralnog spomenika braniocima Republike Srpske u okviru obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.
Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorad Kojić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Vuković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, predsjednik republičke Boračke organizacije Milomir Savčić.

Kod spomenika braniocima Srpske cvijeće su položili i državni sekretar ministarstva za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić, delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, Udruženja civilnih žrtava rata, Udruženja veterana Republike Srpske.

Vijence su položile i delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te opština Višegrad, Foča i Novo Goražde, kao i opštinskih boračkih organizacija.

Prethodno je u manastiru Dobrun kod Višegrada služena Sveta arhijerejska liturgija povodom obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 215 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Organizator obilježavanja Dana boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments