U akciji dobrovoljnog davanja krvi prijavljeno oko 50 davalaca

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije i Služba za transfuziologiju u Bolnici „Srbija“ organizovali su danas akciju dobrovoljnog davanja krvi u Istočnom Novom Sarajevu za koju je prijavljeno oko 50 davalaca.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je novinarima da se stanovništvo Sarajevsko-romanijske regije svaki put odazove ovakvim akcijama, te da su svjesni težine situacije i potreba Bolnice „Srbija“, koja je dodatno složena zbog epidemije virus akorona.

„Među pacijentima su i oboljeli od virusa korona i većina pacijenata prima krv i krvnu plazmu“, rekla je Pejićeva, koja je zahvalila sugrađanima koji su se odazvali ovoj humanoj akciji.

Ona je napomenula da su ispoštovali epidemiološke mjere i pozvali 50 dobrovoljnih davalaca.

Prema njenim riječima, do kraja akcije se ne može reći koliko će biti prikupljeno jedinica krvi, jer uvijek ima i onih koji se naknadno odazovu.

Pejićeva je navela da su ovaj put pozvali davaoce na osnovu potrebe za nultom krvnom grupom, te napomenula da bi u decembru trebalo da budu organizovane još dvije akcije dobrovoljnog davanja krvi.

Šef Službe za transfuziologiju u Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić istakla je da je pandemija virusa korona ostavila veliki trag na sve segmente društva, pa i na davalaštvo.

Lukićeva je podsjetila da je prošle sedmice Crveni krst organizovao na Han Pijesku akciju dobrovoljnog davanja krvi, ali da tada nije prikupljen dovoljan broj nulte krvne grupe, odnosno da je većina davalaca bila krvna grupa „A“.

„Zato smo se obratili Udruženju i danas smo organizovali akciju, gdje su pozivani najviše davaoci nulte krvne grupe, da bi se popunile rezerve krvi u transfuziji naše bolnice“, istakla je Lukićeva.

Uz obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera, akcija će trajati do 14.00 časova, a održava se u prostorijama mjesne zajednice Centar-Lukavica u zgradi „Dejton“ u Istočnom Novom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare