Tržište traži upakovan proizvod

0

VIŠEGRAD – Na području Višegrada postoje idealni uslovi za razvoj stočarstva i voćarstva i proizvodnju meda, ali poljoprivredni proizvođači moraju da se udružuju i da na tržište iznose prerađen i upakovan proizvod, rečeno je danas na sastanku poljoprivrednika sa stručnjacima iz agrara i čelnicima opštine.

„Udruženi poljoprivredni poizvođači će samo tako biti sigurni da će im se u velikim količinama otkupljivati proizvodi“, rekao je inženjer poljoprivrede Lazar Mirkić.

Poljoprivrednicima je savjetovano da ozbiljnije počnu da se bave malinarstvom, jer hladnjača u Novom Goraždu otkupljuje svu proizvedenu malinu iz ovih krajeva.

Direktor Hladnjače u Novom Goraždu Siniša Gajić obećao je da će pomoći malinarima u obezbjeđivanju sadnog materijala i sistema za navodnjavanje kako bi što više ljudi počelo da se bavi uzgojem malina.

Za zasade maline javilo se desetak poljoprivrednika koji su zatražili i pomoć iz opštinskog budžeta.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković podsjetio je da je opština ove godine izdvojila 700.000 KM za podsticaj poljoprivrede i razvoj sela.

„U toku su pripreme i za osnivanje štedno kreditne organizacijeu u koju će ulagati proizvođači, opština i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede – IFAD, a poljoprivrednici će moći koristiti ta sredstva u iznosima od 1.000 do 5.000 KM“, rekao je Mišković.

Sastanku u Višegradu prisustvovalo je oko stotinu poljoprivrednih proizvođača.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare