„Trka kroz Srbiju“ jedan od najvećih sportskih događaja u vrijeme korone

0

Međunarodna biciklistička „Trka kroz Srbiju“, 60. po redu, koja treba da startuje sutra sa Jahorine, okupiće dvadesetak ekipa iz cijelog svijeta i jedan je od najvećih sportskih događaja na ovim prostorima u vrijeme pandemije virusa korona, rečeno je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu povodom početka ove sportske manifestacije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković zahvalio je biciklističkim savezima Republike Srpske i Srbije što su drugu godinu zaredom ukazali povjerenje da Istočno Sarajevo i Jahorina budu domaćini početka Međunarodne biciklističke „Trke kroz Srbiju“, koja će se završiti 3. septembra u Novom Sadu.

Prema njegovim riječima, osim toga što je trka dokaz razvijenih specijalnih paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske, ovo je i prilika za promociju turističkih potencijala Jahorine, te biciklizma kao vida zdravog života i dijela turističke ponude.

S obzirom na to da prva etapa trke koja kreće sa Jahorine završava na Zlatiboru, Vuković je podsjetio da grad Istočno Sarajevo ima potpisan niz sporazuma sa opštinom Čajetina, a da razvijenu saradnju imaju i turističke organizacije dvije regije.

„Zadovoljstvo mi je što ove godine trka završava u Novom Sadu, sa kojim imamo dobre veze godinama i koji je podržao organizaciju EJOF-a u Istočnom Sarajevu“, istakao je Vuković.

On je dodao da će se grad Istočno Sarajevo kao domaćin truditi da se svi koji borave ovdje osjećaju ugodno, te da promoviše turizam i pokaže sposobnost da bude dio velikih sportskih događaja.

„Velika nam je čast da smo dio ovog velikog sportskog događaja“, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek, podsjećajući da je trka organizovana i da se odvija u okolnostima pandemije virusa korona.

Navodeći da će trka na barem 10 minuta izbrisati granicu između Republike Srpske i Srbije, Elek je kao bitnu karakteristiku ovog sportskog događaja istakao povezivanje dvije najljepše srpske planine – Jahorine i Zlatibora.

„Dugo pričamo o turističkoj regiji koja bi obuhvatila od Jahorine preko Višegrada, Andrićgrada, Mećavnika do Zlatibora“, rekao je Elek, ocijenivši da bi to doprinijelo konkurentnosti na turističkom tržištu, koje je u najvećoj mjeri pogođeno virusom korona.

Elek je izrazio nadu da će Jahorina i iduće godine biti domaćin „Trke kroz Srbiju“ i da će biciklizam, uz zimske sportove, postati dio ponude ove planine.

Sekretar za sport AP Vojvodina Vladimir Batez rekao je da Međunarodna biciklistička „Trka kroz Srbiju“ ove godine prolazi kroz Zrenjanin i završava u Novom Sadu.

„Drago mi je što je ovo još jedan u nizu projekata promocije razvoja sporta u Republici Srpskoj i Vojvodini“, rekao je Batez i izrazio nadu da će u četvrtak, u ciljnoj ravnini, trka biti završena na najbolji način, a time i promocija Republike Srpske i Srbije.

On je najavio da će u narednim danima Vlada Vojvodine donirati tri sportska terena opštnama Zvornik, Modriča i Ribnik, u Republici Srpskoj, vrijedna 140 hiljada KM, kao doprinos razvoju sporta.

Član Gradskog vijeća za sport i omladinu Novog Sada Ognjen Cvjetićanin konstatovao je da će Novi Sad kao omladinska prijestonica Evrope i buduća evropska prijestonica kulture biti 3. septembra centar svjetskog biciklizma i pozvao sve da budu prisutni na cilju ovogodišnje „Trke kroz Srbiju“.

Direktor Međunarodne biciklističke „Trke kroz Srbiju“ Vladimir Kuvalja rekao je da će u paketu sa ovom trkom biti održana i biciklistička trka „Beograd – Banjaluka“.

On je podsjetio da je izbijanje pandemije virusa korona bilo dovelo u pitanje održavanje ovih trka, ali da je uz podršku institucija Republike Srpske i Srbije odlučeno da one budu održane.

„Trka kroz Srbiju ne dolazi prvi put u Republiku Srpsku, ali je otvaranje trke nešto posebno“, rekao je Kuvalja i izrazio nadu da će iduće godine završnica trke biti u Srpskoj.

On je posebno zahvalio institucijama koje su donijele odluku da se promijeni režim ulaska kako bi sportisti iz inostranstva mogli doći u Republiku Srpsku i Srbiju.

Kuvalja je rekao da je za takmičenje bilo prijavljeno 25 ekipa sa po sedam takmičara, što je dozvoljeni maksimum, ali da je pet ili šest ekipa moralo da otkaže učešće zbog karantina koji bi ih čekao u njihovim zemljama po povratku sa takmičenja.

Navodeći da su se za takmičenje prijavile ekipe iz svih krajeva Evrope i svijeta, između ostalih Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Belgije, Španije, Bugarske, Rumunije, NJemačke, Austrije, Mađarske, Kuvalja je izrazio nadu da će svoju priliku za uspjeh pronaći reprezentacija Srbije i njen biciklista Dušan Rajović.

Kao posebnu zanimljivost ovogodišnje trke Kuvalja je naveo to da će biciklisti, prije prelaska bez zaustavljanja na granici sa Srbijom, u Višegradu preći preko mosta na Drini, što će biti prvi sportski događaj na ovom kulturno-istorijskom spomeniku.

Ovogodišnja „Trka kroz Srbiju“, duga je 450 kilometara, sastoji se od tri etape – prva je duga 160 kilometara i vozi se od Jahorine do Zlatibora, druga, dužine 160 kilometara vozi se od Minice, preko Beograda do Požarevca i treća, sprinterska, na potezu Zrenjanin – Novi Sad.

Cermonija svečanog otvaranja, na kojoj će biti predstavljene zemlje učesnice, biće održana večeras ispred zgrade Gradske uprave Istočno Sarajevo, a start prve etape trke zakazan je za sutra, u 10.30 časova, sa platoa Poljice na Jahorini.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare