Podignuta velika kupola na zvonik crkve na Vidrićima

0

SOKOLAC – Na zvoniku crkve u izgradnji na Vidrićima kod Sokoca danas je podignuta velika kupola sa časnim krstom, rekao je Srni starješina crkvene opštine Sokolac Ilija Čupić.

Čupić je naglasio da je izgradnja ove crkve, posvećene Čudotvornoj Ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, početa uz blagoslov NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma u septembru 2018.

„Danas prisustvujemo posebnom događaju podizanju velike kupole sa časnim krstom na zvoniku hrama, koji će da štiti ovaj narod gore Romanije koji je uvijek bio poznat i prepoznat po svom čojstvu i junaštvu kroz istoriju“, istakao je Čupić.

On je podsjetio da je u protekle tri godine na Romaniji pored postojećih svetilišta narod svoju ljubav pokazao počevši da gradi tri nova hrama, od kojih i
crkva na Vidrićima na uzvišenju „koje je samo po sebi lijepo“, na čiji zvonik je danas podignuta velika kupola.

Na području Sokoca početa je gradnja crkve Svetog apostola Tome u Žljebovima gdje je organizovan doček 61. mitropolita dabrobosanskog i privodi se kraju izgradnja hrama Svetog velikomučenika Prokopija u Bjelosavljevićima, gdje je po istoriji ove mitropolije bio jedan od najstarijih hramova čiji su temelji otkopani i konzervirani.

Čupić je podsjetio da je prije početka gradnje crkve, na istoj lokaciji na Vidrićima krajem 2017. podignut Časni krst visok 12 metara u ruskom stilu, najveći u Srpskoj, na inicijativu privatnog preduzetnika Milana Jolovića Legende.

Predsjednik Građevinskog obora za izgradnju crkve na Vidrićima Milan Jolović naglasio je da su Časni krst na Vidrićima i crkva u izgradnji u blizini posvećeni srpsko-ruskom prijateljstvu koje je kaljeno kroz dva svjetska i u minulom otadžinskom ratu.

„Romanija nikada nije i neće zaboraviti doprinos Rusije i ruskih dobrovoljaca u srpskoj borbi za slobodu, a posebno najnovije blokiranje pri izglasavanju deklaracije o genocidu u Savjetu bezbjednosti“, istakao je Jolović.

On je rekao da se ovaj hram gradi zahvaljujući donacijama privatnih preduzetnika među kojima se posebno ističu Milan Stanojević iz Zvornika, kum temelja hrama Goran Borovčanin i donator Bojan Koprivica sa Sokoca.

Jolović je istakao da će za izgradnju hrama i postavljanje Časnog krsta na Vidrićima ukupno biti izdvojeno 120.000 do 150.000 KM.

Privatni preduzetnik Milan Stanojević nije želio da govori o iznosu sredstava koje ulaže u izgradnju hrama na Vidrićima, dodajući da je njegova misija da izgradi i parohijski dom, te pomogne dovođenje vode do ove lokacije, koja će biti obogaćena i drugim pratećim sadržajima.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da će lokalna uprava pomoći u obezbjeđenju infrastrukture za potrebe hrama i budućeg parohijskog doma na Vidrićima, imajući u vidu da je Strategijom razvoja opštine poseban akcenat stavljen na razvoj turizma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare