Trivićeva i Đenić o pripremama za novu školsku godinu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarala je danas sa direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojanom Đenićem o pripremama za novu školsku godinu i udžbeničkoj politici i tom prilikom je istaknuto da je u toku postupak odobravanja 12 novih udžbenika za učenike osnovnih škola i 13 za srednjoškolce.

„Ministarstvo je izrazilo veliku zahvalnost zbog napora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva koji je, nakon donošenja novog Pravilnika o standardima udžbenika početkom godine, odmah pristupio aktivnostima revizije i adaptacije udžbenika i raspisivanju konkursa za potrebe izrade novih udžbenika da bi sve bilo u skladu sa udžbeničkom politikom“, rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da je Ministarstvu važno da udžbenik koji učenici koriste u školama bude prilagođen, kako njihovim potrebama, tako i potrebama nastavnika, imajući u vidu da je udžbenik osnovno nastavno sredstvo za izvođenje nastave i za učenje đaka nakon dolaska iz škole.

„Ovaj pravilnik o standardima udžbenika, koji je prvi put donesen nakon 20 godina, jasno definiše kako treba da izgleda jedan udžbenik u skladu sa svim standardima kako bi imao krajnji cilj da djeca kada uče tačno znaju šta je važno i u skladu sa nastavnim planom i programom, a šta je ono što je u domenu zanimljivosti i više sadržaja“, pojasnila je Trivićeva.

Ona je dodala da se išlo na suštinu i konkretizaciju, te da djeca koja uče imaju određene ishode koji su im važni za sticanje znanja, da to ne budu reproduktivna znanja, nego ona koja će moći da primijene u svakodnevnom životu, što je jedan od strateških pravaca pri realizaciji plana za reformu obrazovanja u Republici Srpskoj.

„Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture i ove godine izdvaja tri miliona KM za besplatne udžbenike za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola, kao što je bilo prethodnih 10 godina, kao i za učenike iz porodica sa troje i više djece, ali po principu svako treće i naredno dijete, jer smo time htjeli da radimo i na populacionoj politici, da to budu podsticajne mjere. I naravno, pobjednici republičkih takmičenja koji svakako treba da imaju besplatne udžbenike“, istakla je Trivićeva.

Ona je dodala da, pored ovoga što izdvaja Vlada Republike Srpske, svaka lokalna zajednica ima pravo da učestvuje u finansiranju i sufinansiranju udžbenika, te da su prethodnih godina lokalne zajednice obezbjeđivale udžbenike za ugrožene porodice, za djecu porodica nacionalnih manjina i svih onih za koje se lokalne zajednice opredijele.

„To je jedan od načina na koji treba da djeluju republičke i gradske institucije i ustanove po pitanju udžbeničke politike“, rekla je Trivićeva.

Ona je istakla da sve aktivnosti u skladu sa Akcionim planom za reformu obrazovanja i da su unaprijeđeni planovi obrazovanja, a posebno ono što se odnosi na udžbeničku politiku kao jedan od važnih segmenata koji se primjenjuju u nastavnom procesu.

Govoreći o digitalizaciji nastavnih sadržaja za prvu trijadu, ona je navela da će Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa školama, svakoj učiteljskoj učionici obezbijediti određenu podršku kao što su laptopi ili računari sa projektorima.

„U skladu sa tim radićemo i obuku nastavnika na koji način da interaktivno izvode nastavu u učionici u skladu sa mogućnostima koje im daju nove tehnologije“, najavila je Trivićeva.

Ona je dodala da tradicionalan čas u kombinaciji sa primjenom digitalnih sadržaja, mogućnosti i alata, daje novi model odvijanja nastave u učionici prilagođen djeci 21. vijeka.

„Zato smo sve to u reformi obrazovanja nazvali `Nova škola za novo doba` jer smo svjesni da se svi moramo prilagođavati vremenu u kome žive današnje nove generacije“, poručila je Trivićeva.

Đenić je rekao da je saradnja Zavoda i Ministarstva na veoma visokom nivou i da će se rezultat vidjeti u novoj školskoj godini u oblasti udžbenika i udžbeničke politike.

„Donošenjem Pravilnika o standardizaciji, raspisivanjem konkursa za nove udžbenike i adaptacijom postojećih udžbenika bićemo u situaciji da u novoj školskoj godini dobijemo 12 novih udžbenika za učenike osnovnih škola i 13 za srednjoškolce, koji su u postupku odobravanja“, rekao je Đenić i dodao da će javnost na vrijeme biti informisana o kojim udžbenicima je riječ.

On je dodao da je urađeno i 28 adaptacija postojećih udžbenika i da je riječ o velikom napretku koji je postignut u protekloj godini.

Kada je riječ o digitalizaciji, Đenić je istakao da je Zavod dobio povjerenje Ministarstva prosvjete i kulture da uradi pilot-projekat digitalizacije udžbenika geografije 2019. godine i da su izrazili zadovoljstvo ovim ostvarenjem i djeca i nastavnici, te da je nastavljeno sa tim projektom u sklopu koga je digitalizovano sedam udžbenika za ovu školsku godinu.

„U planu je i biće spremna sa početkom nove školske godine digitalizacija prve trijade, odnosno 14 udžbenika“, rekao je Đenić.

On je dodao da u oblasti kulture zavod takođe ostvaruje veliki doprinos i da aktivno učestvuje u Karavanu kulture koji je danas počeo u Trebinju, a završiće se prekosutra u Istočnom Sarajevu.

„Imaćemo promociju naših knjiga, a u petak, 21. maja, je veliki događaj za nas jer već osam godina raspisujemo konkurs za neobjavljena djela za odrasle i djecu – `Zlatna sova` i `Zlatna sovica`. Prošle sedmice smo dobili pobjednika `Sovice` za ovu godinu, a u petak ćemo proglasiti pobjednika za `Zlatnu sovu` za ovu godinu“, najavio je Đenić i pozvao građane da prisustvuju ovom značajnom događaju.

On je rekao da Zavod svake godine dobija sve više rukopisa i da je ovo poprimilo regionalni karakter jer se javljaju autori i iz drugih država.

Đenić je najavio da se cijene udžbenika za narednu školsku godinu neće mijenjati u odnosu na ovu.

„I mi smo bili pogođeni ovom situacijom kao i cijela naša privreda. Imali smo smanjenje prihoda, ali smo drugim aktivnostima uspjeli da nadomjestimo taj gubitak tako da će cijene udžbenika za školsku 2021/2022. godinu ostati na nivou prošlogodišnjih“, rekao je Đenić i istakao da i dalje imaju najpovoljnije udžbenike u regionu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare