Tri suze majke Mileve

0

VLASENICA – Sudbina Mileve Lazarević, koja je u posljednjem Otadžbinskom ratu izgubila tri sina, borca Vojske Republike Srpske, dirnula je mnoge humaniste koji žele da ovoj starici koliko-toliko olakšaju život.

Priča o 76-godišnjoj Milevi iz sela Šadići kod Vlasenice tragično je svjedočenje o patnji i stradanju, ali i hrabrosti i ponosu žene i majke u smutnim ratnim vremenima.

Priču je napisao i ispričao beogradski književnik i bivši oficir VRS Milenko Avramović u nedavno objavljenom romanu „Majka“, posvećenom sudbini četiri žene i 12 njihovih sinova, koji su pali braneći Srpsku.

Knjiga je snažno odjeknula u „ušima javnosti“, a posebno među Srbima u dijaspori, koji se od objavljivanja ovog romana interesuju kako da pomognu starici da lakše podnese tugu.

O starici danas brine jedini preživjeli sin Zoran.

– Uzmem njihove slike pa pričam s njima. Sama se ispričam i isplačem i onda ućutim… Ali, ja sam ponosna na njih mrtve. Ponosim se. Imala sam djecu, daj Bože da ih svako onakve ima. I ponosno idem kad mogu da idem – kaže Mileva Lazarević.

Novčanu pomoć od 150 australijskih dolara, koja je nedavno stigla iz dalekog Adelejda, Avramović je ove sedmice uručio Milevi, koja živi u skromnoj boračkoj garsonjeri u vlaseničkom boračkom naselju. Ranije joj je stiglo 350 evra i od Srba iz njemačkog grada Karlsruea, a iz svijeta stižu najave novih donacija za majku poginulih boraca.

– Znam da se i u Francuskoj prikuplja pomoć za Milevu Lazarević. To je jedina od pomenute četiri majke koja je živa, iako je prilično bolešljiva. Najveći njen problem je sluh. Ljudi u dijaspori znaju za to i već su se neki javili i rekli da će u dogledno vrijeme organizovati neku akciju da joj se nabavi aparat za sluh –  kazao je Avramović.

Selo Šadići bilo je tokom rata meta brojnih napada muslimanskih snaga i poprište jezivih zločina. Sva tri sina, Boro, Savo i Stanko, poginuli su u odbrani sela. Početkom rata, pod nerazjašnjenim okolnostima, nastradao je i suprug Vlado, a kćerka Milka, skrhana bolom, poslije rata digla je ruku na sebe.
Fotografije

Fotografije nastradalog supruga, trojice sinova i kćerke, poredane su na stolu, pored kreveta na kojem starica provodi najviše vremena.

(www.palelive.com / Glas Srpske)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare