Традиционална кинеска медицина инсистира на тјелесној хармонији

0

БАЊАЛУКА – Кинеска традиционална медицина настоји да нађе заједнички коријен испод онога што се назива болест да би могла из дубине, односно на суштинском нивоу, да ријеши проблеме, истакао је данас у Бањалуци љекар традиционалне кинеске медицине Филип Мања.

Мања, који је на Конфуцијевом институту данас одржао предавање „Како су двије хемисфере мозга различито формирале источну и западну медицину“, рекао је да та разлика долази као посљедица функција лијеве и десне хемисфере мозга, односно у преференцама које те двије хемисфере имају у посматрању свијета.

„Лијева хемисфера је више усмјерена на детаље, анализу, на прецизност и брзину. То би била одлика и предности западне, конвенционалне медицине, док је десна хемисфера она која више гледа холистички, која повезује, покушава да сагледа цијелу слику и то би биле карактеристике традиционалне кинеске медицине“, рекао је Мања новинарима.

Мања је нагласио да традиционална кинеска медицина инсистира на хармонији – да су унутрашњи органи и све јединице у тијелу међусобно повезане и зависне, гд‌је се не може избјећи да се утиче на једно, а да се не утиче на цјелину, како унутар тјела, тако и човјека и природе, друштва.

Он је навео да обје медицине имају своје предности и свака има најбољу намјеру, додајући да би неко ко болује од више болести и требао да иде код више љекара специјалиста конвенционалне западне медицине, а то може један љекар традиционалне кинеске медицине тако што ће наћи заједнички коријен за све те ствари.

„Кинеска традиционална медицина настоји да нађе заједнички коријен испод оног што називамо болест, да би могла из дубине, односно на суштинском нивоу да ријеши проблеме“, рекао је Мања.

Филип Мања је након што је дипломирао синологију у Београду студије традиционалне кинеске медицине завршио у Тјенђину.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare