Кулинарска умијећа показали француски кувари са „Мишелин“ звјездицом

0

На Јахорини вечерас је уприличен гастрономски догађај под називом „Француска вечера са звјездицама“ на којем су кулинарска умијећа показали француски кувари са „Мишелин“ звјездицом, а догађају је присуствовао и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

Шулић је рекао да му је драго да су Република Српска и Јахорина први домаћини овакве манифестација у БиХ, што је, како каже, добра увертира за све оно што посјетиоце ове планине очекује у наредном периоду.

Он је изразио задовољство посјетом гостију из Француске, свјетски познатих кувара.

Шулић је рекао да очекује да ће предстојећа зимска сезона надмашити оне из 2019. и 2021. године.

„Надамо се да неће бити проблема са снијегом, али и да ће машине, у које је Влада Српске заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком овд‌је инвестирала, моћи да направе вјештачки снијег уколико буде потребно, те да ћемо угостити грађане и Републике Српске, али и читаве Европе и свијета“, изјавио је Шулић новинарима.

Предсједник Међународне уније Алзаса Жерар Стадел истакао је да ће вечерас на Јахорини представити малу регију на истоку Француске.

„Француска је позната по кулинарству и гастрономији, а посебно регија Алзас. У тој регији имамо 35 ресторана који имају звијезду `Мишелин`. У делегацији имамо два врхунска кувара који имају ову звијезду Мишела Усера и Жоела Филипса. Они имају велики ресторан у близини Стразбура и добру храну коју ћемо да пробамо вечерас“, рекао је Стадел.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман нагласио је да је важно што се оваква манифестација одржава у Источном Сарајеву и што у њој учествују и кувари са овог подручја, што ће у будућем времену, како каже, дати позитивне резултате у домаћој гастро кухињи.

„Комплетна привреда и Пала и Источног Сарајева је окренута ка туризму и од тога имамо највећи приход“, рекао је Короман и истакао посвећеност министра трговине и туризма Дениса Шулића.

Он је додао да све иницијативе овог дијела Српске наилазе на разумијевање у Влади Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић у име локалне заједнице поздравио је госте и захвалио им за долазак, изразивши наду да ће из се ове посјете изродити и одређена привредна сарадња.

„За општину Пале туризам је једна од главних привредних грана, односно водећа, с обзиром на број људи које запошљавамо у тој области“, истакао је Југовић.

Он је рекао да је важно и да се промовише домаћа гастро кухиња, односно понуда Сарјевско-романијске регије која је, како каже, веома квалитетна и која може да парира многим страним кухињама.

Француски кувар са Мишелиновом звјездом Мишел Хусер говорио је вечерас о великом труду до Мишелинове звијезде.

Предсједник удружења „Ја волим Француску“ Слађана Новаковић истакла је да се манифестација базира на жељи да се помогне гастрономска понуда БиХ.

„Прошле године успјели смо да велики `Мишелин` доведемо у Србију, а данас и овд‌је са жељом да дамо максимални допринос и у будуће кроз економске, односно билатералне сусрете институција двије земље“, рекла је Новаковићева.

Домаћин манифестације био је хотел „Термаг“ на Јахорини, а директор маркетинга хотела Немања Вучетић рекао је да је заједнички циљ да од Јахорине направе гастро регију и аплицирају за „Мишелинову“ звијезду.

„Знамо да је то тежак пут, али хотел `Термаг` је то изабрао и не бојимо се изазова. Одговорили смо до сада највећим захтијевима туризма и угостили смо многе високе званице. Желимо да будемо покретач свих збивања у туризму када је ријеч о Јахорини, али и Републици Српској и цијелој БиХ“, поручио је Вучетић.

Он је појаснио да је вечерас уз француску кухињу служена и домаћа храна, те да су у припреми менија учествовали и домаћи кувари.

Уз вечеру су служена вина винарије „Подруми Вукоје“, а власник Радован Вукоје изразио је задовољство што ће домаћа вина бити служена и уз француску кухињу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare