Todi Nikoletiću nagrada za organizaciju „Dana Duška Trifunovića“

0

Drugog dana manifestacije „Dani Duška Trifunovića“ u Palama je večeras održan program „Djeci u čast“ u okviru kojeg su proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade za učešće na literarnom konkursu o temi „Čovjek i planeta“, a za desetogodišnji doprinos organizovanju ove manifestacije nagrada je uručena pjesniku Todi Nikoletiću.

Prvu nagradu osvojio je Aleksandar Ilijovski sa pjesmom „Sačuvajmo planetu“, drugu Una Krupa i Adrijana Lambić, a treća nagrada pripala je LJubisavu Madžgalju, Đorđini Čupić i Dragani Pejkić.

Nagrada „Duško Trifunović“ je pripala Sari Vijentijević iz Belog Potoka/Srbija/, a specijalna nagrada Sonji Elek iz Pala.

Zahvalivši za nagradu, Nikoletić je istakao da je značajno što neko umije da vrednuje rad, posebno kada je rad od opšteg značaja.

„Rad posvećen djeci jeste najvažnije, jer su djeca materija koju je potrebno oblikovati, potrebno je pružiti maksimum kako bi ih izgradili, kako bi podigli vrijednosne kriterijume i razlučili ono što jeste umjetnost od `neumjetnosti` i ono što jeste kultura od subkulture“, rekao je poznati dječiji pjesnik.

On je dodao da mu je drago što je primijećen njegov trud u, kako je rekao, prelijepom krajoliku u kom se stapaju priroda i duhovnost i što motiviše i privlači svojom ljepotom.

Nikoletić je naglasio da su važne i nagrade koje su dodijeljene i mladim stvaraocima, jer je suština manifestacije da se primijeti i njihov rad i da se stimulišu da i dalje vjeruju u pisanu riječ, u moć govora, ljepotu življenja, a sve sa ciljem da stvorimo bolji čitkiji, pismeniji svijet.

„Kao organizator mnogih velikih festivala, tvrdim da je ovaj festival postigao maksimum i da okuplja najeminentnije kulturne poslenike“, ocijenio je on.

Nikoletić je naglasio da se odzivom velikog broja škola na konkurs uspjelo u namjeri da djeca osjete da su ovdje na svome i da je ovo narod koji je sačuvao svoju kulturu kroz vijekovne izazove i istorijske turbulencije.

„Ovoj djeci koji su stvaraoci moramo pokazati da ovi krajevi njima ne smiju biti daleko. Bez obzira koliko na njih utiče `daljinski upravljač` oni su okreću književnim vrijednostima i oni su dragulji našeg naroda“, rekao je on.

Svojim pjesmama djeci su se predstavili pisci Jovo Čulić, Branko Stevanović, Tode Nikoletić, Dušan Pop Đurđev, Tatjana Pupovac, Miroslav Kokošar i Suzana Krivokapić, a nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole na Palama i kantautor Branimir Rosić.

Pisci su se danas družili i sa djecom u paljanskim vrtićima i osnovnim školama, a posjetili su i Udruženje djece sa posebnim potrebama „Sunce“ gdje su im uručeni prigodni pokloni.

Direktor Kulturnog centra Gordana Samardžija istakla je da ova ustanova godinama organizuje manifestacije koje imaju kulturni karakter, te da su posebno značajne književne manifestacije.

„Građani su prihvatili i ovu manifestaciju sa uvažavanjem što su sinoć i večeras pokazali i svojim prisustvom i praćenjem programa“, rekla je Samardžija.

Književna manifestacija „Dani Duška Trifunovića“, posvećena životu i stvaralaštvu poznatog srpskog književnika, pjesnika i televizijskog autora, otvorena je juče u Kulturnom centru u Palama.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, Grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare