Obilježene 24 godine od stradanja na Crnom Vrhu

0

ZVORNIK – Na Crnom Vrhu kod Zvornika danas je služen parastos i položeni su vijenci za 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policajaca i civila koje su 1992. godine ubili srebrenički muslimani.
Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik Miodrag Pavlović podsjetio je da su na današnji dan prije 24 godine zelene beretke iz zasjede u ubili srpske vojnike, policajce i civile.

„I to im je bilo malo, pa su ih i zapalili“, rekao je Pavlović i dodao da su oni pobijeni na lokaciji gdje se nalazi spomen-ploča, dok je u okolini ubijeno još osam vojnika.

On sumnja da će neko odgovarati za ovaj zločin, jer je evidentno da se procesi vode samo protiv Srba.

Pavlović je dodao da je i ovaj zločin dokaz, ne samo masakra i ubistva, nego i genocida nad srpskim narodom jer su ničim izazvani, krećući se ka svojim kućama, pobijeni i popaljeni.

Zamjenik predsjednika republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić rekao je da svake godine iznova upozoravaju da za ovaj zločin niko nije procesuiran.

„Da li će ikada biti procesuiran, mi to ne znamo, ali ja sam rekao, a i sada kažem, da ćemo svaki put napominjati da bi to trebalo neko da uradi, da kaže da je neko počinio ovaj zločin, da je ubio naše najmilije“, istakao je Lazić.

On je podsjetio da su prije mjesec dana u razgovoru sa predstavnicima Tužilaštva i Suda BiH dobili uvjeravanje da će to sada krenuti malo bolje, te se nadaju da će jednog dana neko i odgovarati za ovaj zločin.

Nakon parastosa, koji je služen kod spomen-ploče, vijence su položili članovi porodica, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata i Stanice javne bezbjednosti Zvornik. Parastosu su prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske.

Spomen-ploča na Crnom vrhu postavljena je 10. septembra 2010. godine. Prvi put oskrnavljena je šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, te isječeni želježni stubovi i lanci oko obilježja.

Prije tri godine postavljena je veća i deblja granitna ploča, ali je i ona doživjela sudbinu prethodne. Godinu dana kasnije postavljena je i osveštana nova, treća po redu spomen-ploča.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare